HR

Aktualnosti

Objavljeno: 04.07.2019.

Novi broj Glasa Koncila

 
INTERVJU: DR. ROMANA LEKIĆ
Turizam se umjesto kapitala ponovno treba pozabaviti ljudima
MLADOMISNICI CRKVE U HRVATA
Pozvani ljubiti do kraja
PRILIKA
Roman u nastavcima: Knjiga puna sarma
KOMENTAR
Političari se odrekli hrvatskoga jezika?
ZAPAŽANJA
Hrvatska dostiže EU samo u cijenama
NOTA APOSTOLSKE POKORNIČARNE
Potvrđena nedodirljivost ispovjedne tajne
MLADI MLADIMA
Ljetna su hodočašća odmor za dušu
VATIKANSKI DOKUMENT
O pitanju roda u odgoju i rodnoj ideologiji
EUGEN FABRIS
Ne štite se nacionalni interesi ni obitelj
 

Pedesetak hrvatskih misionara, svećenika, redovnika i redovnica, okupilo se je prethodnoga vikenda u Splitu na svom godišnjem susretu. Njihova misna slavlja koja je predvodio krčki biskup i predsjednik Vijeća za misije HBK-a Ivica Petanjak, njihove razmjene iskustava i njihovi susreti s predstavnicima mjesne splitske Crkve, posebno djecom i mladima, »zauzeli« su, fotografijom i riječju, naslovnicu novoga broja Glasa Koncila, 27. u tekućoj godini, s nadnevkom od nedjelje 7. srpnja. Na naslovnici je istaknuta sljedeća poruka iz homilije biskupa Petanjka: »Vjerujem da ovi naši misionari nisu otišli u daleke zemlje zato što je za njih Isus ideja, nešto imaginarno. Za njih je Isus stvarna osoba, Bog i čovjek, Mesija, Spasitelj i Otkupitelj za kojega se isplati dati sav svoj život. Posvetiti život Isusu Kristu služeći čovjeku. Ostaviti domovinu, prijatelje i rodbinu poradi Isusa Krista može samo netko tko ima čvrstu vjeru.«

»Političari su se odrekli hrvatskoga jezika?« To pitanje postavlja u naslovu redovitoga komentara urednik Glasa Koncila mons. Ivan Miklenić, uspoređujući podatke o satnicama hrvatskoga jezika u hrvatskom odgojno-obrazovnom sustavu sa satnicama materinjeg jezika u nekim drugim zemljama. »Političkim i ideološkim snagama, koje zagovaraju bilo nostalgično bivšu zajednicu republika ili neki novi oblik povezivanja na ovim prostorima, posebno smeta upravo hrvatski jezik. No da hrvatske državne vlasti sudjeluju toliko u tom skrivenom projektu svojim prešućivanjem, ignoriranjem i nečinjenjem za materinski hrvatski jezik više je nego nemoralno«, kaže među ostalim urednik Miklenić.

Posebnost prvog srpanjskog broja Glasa Koncila svojevrsni je album »Naši mladomisnici« s fotografijama 66 novozaređenih svećenika Crkve koja djeluje u čitavom hrvatskom nacionalnom korpusu. Prema običaju, uz fotografiju svakog svećenika objavljeni su, osim imena, osnovni podaci: (nad)biskupija ili redovnička zajednica za koju je zaređen, godina rođenja, župa iz koje dolazi i datum mlade mise.

U izvještajnome dijelu Glasa Koncila ističe se kolaž kraćih izvještaja s misa za domovinu koje su diljem Hrvatske slavljene u povodu Dana državnosti. Kad je riječ o životu Crkve u svijetu, pozornost privlači kraći izvještaj o noti kojom je Sveta Stolica potvrdila nepovredivost sakramentalnog pečata ispovijedi, tj. ispovjedne tajne. U pozadini toga očitovanja su prijedlozi da se uvede zakonska obveza prijavljivanja spolne zloporabe maloljetnika, pri čemu se u nekim slučajevima ni ispovjedna tajna ne predviđa kao iznimka. Glas Koncila objavio je i izvještaj o pismu pape Franje »hodećemu narodu Božjemu« u Njemačkoj u povodu predstojećeg »obvezujućeg sinodskog puta«, niza dijaloških susreta na kojima bi se trebalo raspravljati o teškim izazovima s kojima se suočava Crkva u Njemačkoj.

»Turizam se umjesto kapitala ponovno treba pozabaviti ljudima«, naslov je redovitoga intervjua u novome broju Glasa Koncila u kojemu je gošća turistička stručnjakinja dr. Romana Lekić. Domaća tradicija i domaći ljudi u susretu s globalističkim trendovima u turizmu, održivost turizma posebno na vrlo atraktivnim lokacijama, duhovna baština i turistička ponuda, problem nedostatka radne snage u turizmu – neke su od tema o kojima je progovorila dr. Lekić.

Putovanjima i povlačenjem iz svakodnevice bavili su se i mladi suradnici Glasa Koncila u rubrici »Mladi mladima«. No ne bilo kakvim putovanjima i bilo kakvim povlačenjem. »Ljetna su hodočašća odmor za dušu«, zajednički je naziv niza priloga koji govore o istaknutim hodočasničkim mjestima.

U rubrici »Susret« predstavljen je Eugen Fabris, ugostitelj i turistički djelatnik iz Funtane. O načinu na koji sugovornik razmišlja govore riječi: »Treba se riješiti sluganstva direktiva Europske unije i štititi svoj interes, interes stanovnika Hrvatske. To može samo čovjek koji je domoljub i vjernik, a ne netko tko ima više svoje osobne ciljeve i tko je spreman za višu poziciju predati i prodati hrvatski narod. To je razlog što mladi odlaze i što smo prisiljeni uvoziti radnu snagu iz drugih zemalja«.

Novi broj Glasa Koncila donosi nastavak prikaza dokumenta o rodnoj ideologiji Kongregacije za katolički odgoj, dok Prilika, redoviti prilog Glasa Koncila, u novome broju donosi nastavak romana »Knjiga puna sarma« Nikole Kuzmičića.


Ispišite stranicu: