HR

Aktualnosti

Objavljeno: 29.09.2016.

Novi broj Glasa Koncila


Snaga mladih katolika koji žele donijeti novi duh u hrvatsko društvo predstavljena je na naslovnoj stranici novoga broja Glasa Koncila, s nadnevkom od nedjelje 2. listopada, a povod je njihovo peto okupljanje na "Forumu+", održano na riječkom Sveučilištu posljednjega rujanskog tjedna. Članak pod naslovom "Ne želimo živjeti na ostavštini, nego stvarati kulturu" daje prikaz tema o kojima su mladi razgovarali te otkriva kako su prepoznali poziv na društvenu angažiranost, međusobnu suradnju i zajedništvo.

Druga aktualna tema novoga broja posvećena je predbračnom savjetovanju koje je u javnosti u nedavno predstavljenim tezama za novi obiteljski zakon postalo glavni "kamen spoticanja". Javni je prostor ostao "zaglušen" na poruke onih koji provode zaručničke tečajeve u Katoličkoj Crkvi, a upravo su oni sugovornici Glasa Koncila te poručuju koji je glavni smisao takve pouke i šalju jasnu poruku: "Nama dolaze mladi ljudi već kao zaručnici, mi ne ulazimo u njihovu odluku s kime će se vjenčati".

Da je Hrvatska pred novim početkom piše u svojem komentaru glavni urednik Ivan Miklenić, ističući da su "zadovoljavajući stupanj ostvarivanja slobode, demokracije, poštivanja zakona te uvažavanja struka jedini zdravi temelj svim reformama, mjerama i odlukama". Ako se to zanemari, stvarni učinci i buduće, nove vlade – smatra urednik Miklenić – moći će biti vrlo ograničeni, a Hrvatska će i dalje grcati u problemima.

O temi gospodarenja otpadom u intervjuu govori fizikalni kemičar dr. Stanko Uršić, ističući da javni interes i opće dobro u području ekoloških problema i edukacije mora biti prioritet, a sve promatra kroz prizmu Plana gospodarenja otpadom. "Ne samo da je odvojeno prikupljanje i vraćanje u uporabu jedino što je u skladu sa samom prirodom i strogom ekološkom znanošću, nego je to i tehnički izvedivo bez osobitih poteškoća", kaže dr. Uršić.

S kojim se izazovima susreću proizvođači mandarina i kako model udruživanja proizvođača i kupaca može pomoći hrvatskom gospodarstvu donosi priča o trojici uzgajivača mandarina iz Komina. Saznaje se kako su mandarine uz jaja jedina poljoprivredna kultura koju u Hrvatskoj proizvodimo dovoljno i nije je potrebno uvoziti.

U rubrici "Vjernici laici aktivni u Crkvi" predstavljen je Domagoj Pavin, voditelj benda popularne duhovne glazbe "Emanuel" koji svjedoči: "Bilo je uspona i padova, ali misa je uvijek bila središte".
U drugom nastavku teološkog promišljanja dr. Vladimir Dugalić poručuje da bez povratka transcendenciji nema izlaska iz krize te se posebno osvrće na manifestaciju Dani kruha.

Reportaža je ovoga puta u Glasu Koncila posvećena dvjema ličkim župama: sv. Mihovila arkanđela u Lovincu i sv. Roka, odakle izvještava Tomislav Vuković.
Inozemne stranice pišu o tri ubijena svećenika u Meksiku u nepunih tjedan dana, a kako se prenosi svećenici su povlaštene žrtve ucjena, prijetnja smrću i zastrašivanja od strane skupina organiziranoga kriminala.

Može se čitati i o novom pravilniku u procesu beatifikacije i kanonizacije koji se može sažeti u rečenici: "Do novih blaženika i svetaca teže, ali transparentnije" te o usvajanju prvoga dokumenta mješovite katoličko-pravoslavne komisije za teološki dijalog. (IKA)
Ispišite stranicu: