Ministrica kulture obišla katedralu i Nadbiskupski dvor

22.5.2020.


 
Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek obišla je u petak 22. svibnja 2020. godine zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor kako bi se upoznala s razmjerima šteta nastalih u potresu.Nakon obilaska katedrale i Nadbiskupskog dvora, Kardinal i Ministrica zadržali su se u razgovoru.

Kardinal je zahvalio Ministrici na potpori koju su Vlada Republike Hrvatske i Ministarstvo kulture iskazali u dosadašnjem tijeku evidentiranja i sanacija šteta te je upoznao Ministricu s daljnjim planovima naglasivši da razmjeri šteta još uvijek nisu poznati te će biti potrebno vrijeme kako bi se moglo pristupiti izradi planova sanacije i obnove.U tom smislu, osiguravanje katedrale skelama u unutrašnjosti te izvana prvotna je i najhitnija mjera kako bi se spriječilo daljnje pucanje zidova i urušavanje svoda, posebno u dijelu apside.

Ministrica je izvijestila Kardinala o dosad sabranoj evidenciji i procjenama šteta na sakralnim objektima koje su napravile stručne službe Ministarstva, istaknuvši kako su ministri kulture iz zemalja Europske unije iskazali podršku te namjeru pomoći Hrvatskoj u obnovi kulturnih dobara.

Osim toga, Ministrica je istaknula da su spremnost na pomoć u obnovi iskazali i iz UNESCO-a i drugih međunarodnih institucija. 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr