HR

Aktualnosti

Objavljeno: 07.11.2017.

Lenartovo proščenje u Kotarima



U ponedjeljak, 6. studenog u Kotarima u Samoborskom gorju obilježen je Dan župe i proslavljen spomendan zaštitnika sv. Leonarda. Proslava je započela u nedjelju, 5. studenog večernjom svetom misom u 17 sati koju je predvodio vlč. Anđelo Maly, doktor biblijske teologije i profesor na KBF-u u Zagrebu. Pjevanjem su misu uzveličali zbor mladih iz susjedne župe sv. Barbare u Rudama. Postrojbe Svetonedjeljske garde Petra II Erdödya i Samoborske garde, Kuburaško društvo Gromovnik iz Bestovja, članovi Bratovštine Marije Kraljice Hrvata iz Palačnika pored Ruda te Bratovštine sv. Leonarda iz Kotara u procesiji su ispred svećenika ušli u crkvu te „stražarili“ pored oltara zaštitnika župe.

Predvodnik misnoga slavlja vlč. Maly uspostavio je neposredan kontakt s vjernicima te gestama i riječima sve pozvao da žive Božju Riječ jer Crkva nisu samo svećenici koje se u čitanjima dana kudi, opominje te kasnije poziva na poniznost, nego je Crkva zajedništvo pa tek u suživotu svih vjernika Crkva živi i diše te raste u vjeri. Svi smo pozvani na poniznost i svetost, te smo svi kao Božja djeca sveti, rekao je vlč. Maly, te istaknuo da sebe trebamo gledati malenima kakvi i jesmo, ali je Božja ljubav prema nama velika.



Na kraju misnoga slavlja, priređen je prigodan recital kojega su izveli Miroslav Fresl, profesor hrvatskog jezika u OŠ Rude, te prvak drame HNK u Zagrebu Franjo Kuhar. Vjernici su tako imali upravo meditativnu atmosferu tijekom čašćenja izloženih relikvija svetog Leonarda i ophoda oko oltara. Slušali su se stihovi kršćanske tematike pjesnika Nikole Šopa, Mihovila Pavleke Miškina, S.S. Kranjčevića. Župna crkva sagrađena je na stijeni na kojoj se 1531. godine grofu Petru I Erdödyu ukazao sv. Leonard, te je kod te stijene nakon kratkoga programa „gromovito“ završila uočnica pred spomendan sv. Leonarda; kuburaši iz Bestovja pucanjem iz svojih kubura „probudili“ su sve prisutne.

Na sam spomendan svetog Leonarda i Dan župe, 6. studenog, svečanu svetu misu predvodio je preč. Josip Kuhtić, rektor zagrebačke katedrale, uz koncelebraciju domaćeg župnika, vlč. Darka Banfića i više svećenika Samoborsko-okićkog dekanata. Pjevao je domaći župni mješoviti zbor predvođen orguljašem Zdenkom Rubinićem koji je prije 7 godina napisao pjesmu u čast svetom Leonardu.



Preč. Kuhtić rado se vraća u svoj rodni kraj (naime, potječe iz susjednog sela Braslovja, koje pripada župi sv. Barbare u Rudama), te je istaknuo u propovijedi kako se u svetom Leonardu u šumana (sancti Leonardi in silvis; povijesni izvori Hrvatsko Kranjske provincije svetoga Križa), čuva oduševljenje, smiraj i radost koje se rijetko gdje drugdje nalazi. Ako vjeru smještamo u isključivo osobnu stvar, javlja se opasnost od banaliziranja vjere; samo odnosna vjera je živa, a ovdje se vidi suživot i zajedništvo svih koji rado dolaze sv. Lenartu, kako ga ovdje rado nazivaju, rekao je preč. Kuhtić, te dodao: „Zidovi ove crkve trebaju biti propusni prema van i prema unutra jer Bog želi biti prisutan u svijetu preko nas.“



Sv. Leonard je vodio ljude i duše k Bogu, te i danas moramo ići za njim, poručio je Kuhtić; moramo biti prisutni na euharistijskim slavljima jer nas upravo otajstvo euharistije veže pod prilikama kruha i vina. Bi li stranac po našem primanju hostije primjetio da je u komadiću beskvasnog kruha zaista prisutan živi Bog? – upitao se preč. Kuhtić te je to pitanje i nama uputio kao poticaj za razmišljanje o našem ponašanju kao vjernika kršćanina; euharistijski stol je tiho učiteljstvo za nas kršćane, te moramo iz njega učiti i crpiti snagu, rekao je predvoditelj na kraju propovijedi te svima od srca čestitao župni blagdan.

Misno slavlje su opet svojom prisutnošću uzveličale već navedene počasne postrojbe samoborske i svetonedjeljske garde, te članovi bratovština sv. Leonarda iz Kotara, Marije Kraljice Hrvata iz Palačnika, svetog Bernarda iz Samobora te pripadnici DVD-a Manja Vas i DVD-a Cerje. Svi prisutni su u ophodu oko oltara zahvalili svetom Leonardu na zagovoru te doticanjem izloženih relikvija osvijestili višestoljetnu povezanost puka i dragoga zaštitnika.

Suradnica tiskovnog ureda župe sv. Leonarda
Violeta Gjurkin
Ispišite stranicu: