Kardinal Bozanić pozdravio sudionike Druge europske konferencije Formacija i prevencija – Moć kao služenje

20.9.2019. 

Veliki kancelar Hrvatskoga katoličkog sveučilišta (HKS) u Zagrebu, nadbiskup i metropolit zagrebački kardinal Josip Bozanić sudjelovao je u četvrtak 19. rujna 2019. na svečanome otvorenju Druge europske konferencije Formacija i prevencija – Moć kao služenje koja se, u organizaciji Hrvatske biskupske konferencije (HKB) i Sveučilišta, uz podršku Kongregacije za kler, Centra za zaštitu djece na Papinskom sveučilištu Gregoriana, Vijeća europskih biskupskih konferencija, znanstveno supokroviteljstvo Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te materijalnu podršku zaklada „Renovabis“ i „Kirche in Not“, na HKS-u održava od četvrtka 19. do nedjelje 22. rujna. Osim kardinala Bozanića, sudionicima Konferencije koju je pozdravnim govorom otvorio nadbiskup zadarski i predsjednik HBK mons. Želimir Puljić, obratili su se tajnik za sjemeništa Kongregacije za kler mons. Jorge Carlos Patrón Wong, voditelj Centra za zaštitu djece pri Papinskom sveučilištu Gregoriana prof. dr. sc. Hans Zollner, rektor HKS-a prof. dr. sc. Željko Tanjić te koordinator prve Konferencije liječnik prof. Stefano Lassi i koordinator druge Konferencije doc. dr. sc. Josip Bošnjaković.Pozdravivši sve sudionike, organizatore, podupiratelje, koordinatore i predavače Konferencije, u pozdravnome govoru Kardinal je zahvalio svima koji su HKS prepoznali kao primjerenu instituciju i prikladno ozračje za održavanje ovog znakovitog skupa ne samo za Crkvu, nego i za društvo, kako hrvatsko tako i europsko. U govoru je sintetizirao naslov Konferencije, obrazloživši da plodonosna napetost između moći i služenja proizlazi iz specifičnosti kršćanskoga otajstva jer je „svemogući Bog svoju svemoć po utjelovljenoj Riječi očitovao u bespomoćnosti i obespravljenosti, to jest u sebedarnoj ljubavi, nespojivoj s nasiljem.“


 
Istaknuvši kako „Isusova briga za najpotrebnije i njegova zaštita najslabijih jasno pokazuje na što su pozvani svi kršćani, a napose oni kojima se izravno povjerava služba u Crkvi, to jest briga za dio vjerničke zajednice“, Kardinal je naglasio da je svaki poziv u Crkvi, a naročito svaka služba u njoj, nasljedovanje Krista koji je svojim križem, uskrsnućem i darom Duha Svetoga Crkvi donio radost darivanja i služenja, a ne tugu uzimanja i vladanja. Ipak, s obzirom na to da svaki grijeh u sebi sadrži sebičnost koja se hrani i živi od neke vrste nasilja, službenici Crkve, koji povjerenu im službu žive iz perspektive moći, to jest vladalački, klerikalistički, nasilnički, zanemarili su tu sakramentalnost Crkve i njezina poziva, odnosno Kristovu prisutnost u Crkvi i njegovu vidljivost koja,  posebno onih koji u poslanju Crkve nastupaju u Isusovo ime, traži suobličavanje Isusu Kristu – pojasnio je Kardinal.


 
Govoreći o druga dva pneumatološka pojma prvoga dijela naslova Konferencije: formacija i prevencija, kazao je kako se oni ne tiču samo odgojnoga pristupa na razini društvenih vrjednota, nego su duboko eklezijalni. „Službenici Crkve to ne mogu biti, ako ne komuniciraju s Duhom Svetim, ako ne prepoznaju njegovu milost koja prethodi našim dobrim djelima i koja prati naše djelo i preobražava našu nemoć, da ne bismo postali oholi. Upravo zbog toga, jer je rođena iz Duha, Crkva prepoznaje gdje je zanemarena dimenzija milosti, gdje je odbačena sakramentalnost. To je polazište pročišćavanja Crkve. Kao posljedica toga prepoznavanja i pročišćavanja očituju se dobri izazovi i plodovi i u svim područjima u kojima je Crkva prisutna u društvu“, zaključio je Kardinal.

U konačnici je, kao iznimno važan aspekt, izdvojio i odnos prema Bogu i vječnosti zbog čega svako kršćansko služenje mora biti usmjereno prema nebeskome kraljevstvu. Kada nedostaje ili je poremećen taj odnos, pojasnio je Kardinal, nasilju su širom otvorena vrata. „Biskupi, prezbiteri i đakoni, redovnici i redovnice, kao i vjernici laici, koji su prihvatili odgovornost pojedine crkvene službe, a svoj su duh podredili duhu ovoga svijeta, ne samo da su zanemarili poziv na svetost, nego ostaju zatvoreni za Boga i vječnost. A ondje gdje je čovjek zatvoren za Boga i vječnost, upitno je govoriti o poštivanju dostojanstva i svetosti života“, kazao je, upozorivši da „kao što ne smijemo zatvarati oči pred grijehom unutar Crkve, ne smijemo šutjeti ni pred silnicama koje oblikuju tkivo društva s postulatima koji pogoduju i promiču nasilje“. Govor je, zaželjevši blagoslovljen i plodonosan rad Konferencije, završio riječima svetoga Pavla: „Bog Gospodina našega Isusa Krista, Otac Slave, dao nam Duha mudrosti i objave kojom ćemo ga spoznati; prosvijetlio nam oči srca da upoznamo koje li nade u pozivu njegovu, koje li bogate slave u baštini njegovoj među svetima i koje li prekomjerne veličine u moći njegovoj prema nama koji vjerujemo“ (usp. Ef 1, 17-19).


 
„Druga konferencija o formaciji i prevenciji znak je velikoga zalaganja sveopće Crkve kako bi se iskorijenila, iscijelila i spriječila rana zlostavljanja maloljetnih osoba“ kazao je zadarski nadbiskup i predsjednik HBK Želimir Puljić te, uz srdačnu dobrodošlicu i zahvale organizatorima, izrazio nadu da Konferencija na putu formacije budućih svećenika, redovnika i redovnica dade značajan doprinos.


 
Tajnik za sjemeništa Kongregacije za kler mons. Jorge Carlos Patrón Wong također je napomenuo da je, na temu zlostavljanja, Konferencija dio dugoga i napornoga puta pročišćenja i obnove Crkve. Uz Prvu konferenciju, koja se održala u Firenci prije dvije godine, mons. Patrón Wong naglasio je da ovakvi skupovi nemaju samo intelektualni doprinos, već tematizirati bolne situacije s naglaskom na empatiju i razumijevanje žrtve i s psihološkoga gledišta. Budući da se zloupotreba moći može pojaviti i u duhovnim odnosima, što upućuje na ozbiljnost fenomena koji podrazumijeva provođenje moći suprotno evanđeoskoj logici, mons. Patrón Wong je objasnio kako crkveni dužnosnici mogu biti u ljudskoj napasti , iskorištavajući slabost druge osobe, iskoristiti svetu dužnost, o čemu papa Franjo, osuđujući takvo ponašanje, često govori.


 
Voditelj Centra za zaštitu djece pri Papinskom sveučilištu Gregoriana prof. dr. sc. Hans Zollner napomenuo je da je Konferencija važan trenutak i korak zbog kojeg se treba radovati. Naime, „Crkva se posljednjih 35 godina javno počela suočavati sa slučajevima zločina spolnoga i drugih vrsta uznemiravanja, shvativši kako povjeravanje toga pitanja psiholozima i psihijatrima nije dovoljno“,  rekao je profesor Zollner, ističući da Gospodin pročišćava svoju Crkvu godinu za godinom što je veliki izazov za sve nas jer se posljednjih godina ne govori o pojedinačnim zlostavljanju, već o čitavoj strukturi unutar Crkve u kojoj se događa toliko stravičnih djela koja se nikada nisu smjela dogoditi, a koja su počinile osobe koje su trebale širiti Radosnu vijest. Upravo smo stoga pozvani promišljati o bolnim ranama koje je zadobilo Kristovo tijelo zbog svećeničkih zlostavljanja jer svi imamo odgovornost od koje ne možemo pobjeći. „Svatko od nas može nešto napraviti ili reći te, ponovno otkrivajući ljepotu Evanđelja“, zaključio je Zollner, „činiti ono što Gospodin traži“.


 
Rektor Sveučilišta prof. dr. sc. Željko Tanjić također je pozdravio prisutne, izrazivši nadu i vjeru kako će Sveučilište biti dobar domaćin. Predstavivši Sveučilište i njegov rad, istaknuo je kako u današnjem društvu, ali i u Crkvi vlada svojevrsna konfuzija jer suvremeni čovjek više nije u stanju prepoznati pravi smisao moći što za posljedicu ima gubitak moći nad vlastitom moći. „U ponovnom uspostavljanju moći vođenom Kristovim duhom pomoći upravo Konferencija“, napomenuo je rektor Tanjić te Velikome kancelaru HKS-a kardinalu Bozaniću od srca zahvalio na svakoj podršci u organizaciji Konferecije.
 
Koordinator prve Konferencije liječnik prof. Stefano Lassi istaknuo je osobnu radost zbog održavanja Konferencije koja je okupila odgojitelje iz cijele Europe koji će diskutirati o temeljitom obrazovanju i upoznali svoje slabosti. Prisjetivši se također Prve konferencije u Firenzi 2017. koja je odjeknula u medijima i raznim publikacijama, zahvalio se HBK-u i HKS-u, osobito docentu Bošnjakoviću, što se Druga europska konferencija Formacija i pervencija održava u Zagrebu. Posljednji je pozdravni govor održao koordinator ovogodišnje Konferencije doc. dr. sc. Josip Bošnjaković, zaključivši da je sudjelovanje na Konferenciji zapravo oznaka zajedno s drugima, ruku pod ruku, poći na put misli i srca.
 
Nakon svečanoga su otvaranja Konferencije zaključenoga molitveno-meditativnim dijelom, održana dva uvodna predavanje o smislu i značenju služenja, bibličarke doc. dr. sc. Silvane Fužinato s Katoličkoga bogoslovnog fakulteta u Đakovu Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku te pomoćnoga biskupa u Košicama, teologa i psihologa mons. Mareka Forgáča.
 
Sestra Družbe Sestara Presvetoga Srca Isusovoga doc. dr. sc. Fužinato je u predavanju Moć kao služenje. Biblijsko – evanđeoski i teološki pristup predstavila je, polazeći od božanske Objave u Svetom Pismu i promišljajući o služenju kao načinu življenja moći, model vlasti i autoriteta Isusovog života i smrti koji je uvijek bio u službi čovjeka, ponajprije prema najmanjima: nezaštićenima, marginaliziranima, odbačenima, napuštenima … onima koje Biblija naziva Božjim siromasima. Generalni vikar s odgovornošću za poslove trajne formacije svećenika i pastoralnu skrb za mlade, obitelj i redovništvo u Slovačkoj mons. Forgáč održao je predavanje na temu Moć kao služenje: stvarnost koju živimo unutar Crkvenih struktura, istaknuvši tri negativne činjenice vezane uz autoritet i Crkvene strukture: ambicije, narcizam i sklonost kontroliranju, te za njihovo sprječavanje predložio usmjeravanje na zdravu i zrelu osobnost i intenzivnu komunikaciju s milošću Božjom. 

Druženje sudionika nastavljeno je na prijemu dobrodošlice.
 
Konferencija u Zagrebu svoje temelje ima u zaključcima Prve europske konferencije Formacija svećenika i prevencija seksualnog zlostavljanja maloljetnih koja je 2017. održana u Firenci. Njezin je cilj promišljanje o razumijevanju moći kao služenja u Katoličkoj Crkvi, načinima suočavanja njezine zloupotrebe, ali i njegovanja duha autoriteta življenog u radosnom služenju. Stoga je važna zadaća Konferencije istaknuti važnost početne i trajne ljudske formacije klerika, redovnika i redovnica kako bi bili sposobniji u svojemu radu slijediti primjer Isusa Krista te poruku Radosne vijesti.
 
Drugi dan Konferencije bit će posvećen temi vlastite ranjivosti i ranjivosti drugih kao sastavnom dijelu egzistencije, dok će tema trećega dana biti radost zvanja i služenja. Konferencija Formacija i prevencija – Moć kao služenje završava u nedjelju zajedničkim euharistijskim slavljem koje će u Zagrebačkoj katedrali u 10 sati predslaviti zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.
 
Budući da će u četverodnevnom programu Konferencije, s područja trajne formacije katoličkih odgajatelja i srodnih tema, sudjelovati stručnjaci laici, biskupi, svećenici, redovnice i redovnici, rektori bogoslovija iz Italije, Hrvatske, Albanije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Malte, Njemačke, Slovačke, Slovenije, Španjolske, Velike Britanije, Ukrajine i Islanda, posebnost Konferencije je, uz znanstvena i stručna predavanja s radionicama u grupama i plenarnim diskusijama, integracija vremena za promišljanje i molitva na četiri jezika: engleskome, talijanskome ukrajinskome i hrvatskome.


Foto: Bernard Čović (GK)
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr