HR

Aktualnosti

Objavljeno: 28.04.2016.

Kardinal Bozanić čestitao Uskrs patrijarhu srpskom Irineju, episkopima, svećenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima


Zagrebački nadbiskup i metropolit, kardinal Josip Bozanić, uputio je u povodu svetkovine Uskrsa, čestitku njegovoj Svetosti, gospodinu Irineju, patrijarhu srpskom, preosveštenim episkopima, svećenstvu, monaštvu i pravoslavnim vjernicima povjerenim njegovoj pastirskoj službi:

Vaša Svetosti!

Zahvaljujem Vam na uskrsnim čestitkama te upućujem najsrdačnije čestitke Vama, preosvećenim episkopima, svećenstvu, monaštvu i vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve prigodom vazmenih blagdana.

Isusovom mukom, smrću i uskrsnućem preobražena je sva povijest čovječanstva. U njegovoj muci sabrana je muka svih nevinih, patnja potlačenih, odbačenost progonjenih i poniženja pravednih. Njegova slavna pobjeda nad grijehom i smrću ulila je u duše vjernika nepokolebljivu nadu da je Bog Svevladar, da On u ruci drži svijet i njegovu budućnost, da On u svojoj brižnoj i vjernoj ljubavi nosi patnju nevinih i nikada ih ne napušta. Uskrsno jutro nam objavljuje da se njegovim vjernima život mijenja, a ne oduzima. Na Isusovom izranjenom licu istodobno gledamo okrutnu stvarnost i težinu grijeha koji je tako nagrdio izvorni Božji naum s čovjekom i narušio ljepotu njegova djela. Isus, u grijehom nagrđenom čovjeku, i dalje vidi lice vrijedno ljubavi te umire kako bi ga otkupio. U svjetlosti uskrsnog jutra, u kojoj je Isus otvorio i naše grobove te čovjeku omogućio pristup vječnom životu, vidimo kako se mijenja narav onoga koga se ljubi te da zlo, grijeh i smrt ne mogu uništiti život onoga koji ljubi. Zahvaćeni snagom tog događaja, apostoli su ga navijestili svijetu. Zahvalni na tom navještaju osjećamo poziv koji i ovoga Uskrsa Gospodin svima nama upućuje, a to je da budemo njegovi nasljedovatelji u ljubavi prema Ocu i bližnjemu, da budemo sinovi svjetla i istine.

U ozračju uskrsnih blagdana radosna Vam srca izražavam duhovnu blizinu i zajedništvo vjere u Kristu Uskrslom.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Ispišite stranicu: