Kardinal Bozanić blagoslovio privremene križeve za zvonike u potresu stradale katedrale

7.5.2020.FOTOGALERIJA 

KARDINALOVA UVODNA RIJEČ (audio)

KARDINALOVA UVODNA RIJEČ (tekst)

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u četvrtak 7. svibnja 2020. godine predvodio je Službu riječi ispred zagrebačke katedrale te blagoslovio dva križa koja će privremeno biti postavljena na oba zvonika katedrale teško oštećene krajem ožujka u potresu koji je pogodio Zagreb.

Uz kardinala Bozanića, Službi riječi koja je započela pjesmom Kraljice neba, prisustvovali su pomoćni biskupi zagrebački mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, dekani dekanata Zagrebačke nadbiskupije, kanonici i prebendari, časne sestre te djelatnici Nadbiskupskog duhovnog stola kao i prisutni radnici na obnovi katedrale.U uvodnoj riječi, Kardinal je rekao: “Pred nama su križevi koje kanimo podići na sadašnje vrhove zvonika kao glasnike novoga hoda u obnovi naše katedrale. U budućnosti želimo podignuti križeve koji su vlastiti ovoj građevini, ovome domu naše Crkve zagrebačke, te iznimnom znamenu grada Zagreba i domovine Hrvatske.”

“Do toga će vremena ovi križevi biti zamjena koja će nas još snažnije upućivati na istinu o zemaljskoj privremenosti i prolaznosti te uzdizati našu dušu Bogu”, naglasio je kardinal Bozanić i uz ostalo podsjetio da su na tom istom mjestu prije točno tri tjedna molili za uspješno skidanje oštećenog vrha zvonika s katedrale što je i obavljeno uspješno dan kasnije 17. travnja. Zahvalio je svima koji rade na obnovi katedrale.

Oštećeni bi zvonici Zagrebačke katedrale, ukoliko to dopusti vrijeme, već danas trebali dobiti zamjenske križeve. “Križevi osim vjerske imaju i praktičnu ulogu jer između ostalog služe kao gromobrani, te dodatno učvršćuju tornjeve”, pojasnio je glavni projektant obnove katedrale arhitekt Damir Foretić. Kape koje se nalaze na križevima će učvrstiti gornji dio kamena, a cijeli križ će biti i gromobran, rekao je Foretić i pojasnio kako je sama konstrukcija križa s kapom teška 780 kilograma. “Naime, radi se o čeliku koji je obojan lakom u zlatnu boju. Visina križa iznad kape je šest metara, a raspon ruku je 2 metra i 40 centimetara. Da bi križevi bili u vertikali, na licu mjesta će biti i dvojica geodeta koji će pomagati u vertikalizaciji križeva. Trenutna visina zvonika katedrale je 92 metra od ulaza u katedralu”, kazao je Foretić.Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr