Dvadeseta obljetnica svećeničkog ređenja

29.6.2013.


Misnim slavljem u kapeli Srca Isusova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, u četvrtak 27. lipnja, generacija svećenika zaređenih u zagrebačkoj katedrali 1993. godine, proslavila je 20. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Od trideset ređenika, među kojima je prije 20 godina bilo 15 dijecezanskih svećenika i 15 redovnika, a zaredio ih je sluga Božji zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, okupila su se šesnaestorica koji danas djeluju u Zagrebačkoj nadbiskupiji, Požeškoj, Varaždinskoj i Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji te Hrvatskoj franjevačkoj provinciji sv. Ćirila i Metoda.

Nakon obilaska prostora Bogoslovije, koja je u zadnjih dvadeset godina potpuno izmijenila svoj unutrašnji raspored i izgled, a iz tih se prostora iselio Katolički bogoslovni fakultet na kojem su slavljenici završili studij teologije, okupljenima je na početku misnoga slavlja dobrodošlicu zaželio mr. Dubravko Škrlin Hren, prefekt u sjemeništu i povjerenik za duhovna zvanja u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Kratke biografske podatke o okupljenim slavljenicima zatim je okupljenoj bogoslovskoj zajednici ispred svoje generacije iznio mons. Nedjeljko Pintarić, moderator Nadbiskupskog duhovnog stola u Zagrebu.

Misno slavlje predvodio je preč. Mirko Totović, jedini živući bogoslovski poglavar tadašnjih bogoslovskih generacija, a nekadašnji ekonom Bogoslovije, koji i sam ove godine slavi 55. obljetnicu svećeničkoga ređenja. Osvrćući se u propovijedi na značenje i lik svećenika u narodu Božjemu, preč. Totović je istaknuo opravdani razlog radosti zbog svećeničkog djelovanja u mnogim mjestima i različitim službama gdje su slavljenici kao svećenici djelovali.

Velika je milost što vam nakon 20 godina svećeništva možemo reći: „Bili ste dobri pastiri, 'jer što govoraše inom, sami ste svojim potvrdili činom'. Danas smo se ovdje našli u Bogosloviji, došli smo da vas pozdravimo, svoju diku, svoje gore list. Ovdje smo da vas čujemo i da vam zahvalimo za rad u našim župama“, rekao je preč. Totović, istaknuvši kako je za služenje vjerom potrebno biti usmjeren prema riječi Božjoj. „Mi svake nedjelje tumačimo riječ Božju na svetoj misi. Ako ste u mnogim stvarima dobri, morate se za to zahvaliti riječi Božjoj. Ona dolazi k vama, kako kaže prorok Izaija, 'kao kiša s neba i ne vraća se k Bogu bez ploda'“, kazao je preč. Totović, potaknuvši i nazočne bogoslove da svoj mladenački entuzijazam i oduševljenje hrane Božjom riječju i bratskim zajedništvom.

Iz Zagrebačke nadbiskupije slavljenici su: Dragutin Cerovečki, Ivan Norbert Koprivec, Zdenko Perija, Nedjeljko Pintarić, Vlado Razum, Franjo Sobočan i Tomislav Šestak; Iz Požeške biskupije Vicko Obradović i Mario Sanić; iz Varaždinske biskupije Vlado Borak i mr. Josip Koprek; iz Bjelovarsko-križevačke biskupije Darko Juras i Stjepan Šprajc; te franjevci dr. Mario Cifrak, Ilija Mijatović i Ivan Miklenić. Slavlju se priključio i Jure Zubović iz Zadarske nadbiskupije, koji je bogoslovsku formaciju završio zajedno sa slavljeničkom generacijom, ali je za svećenika zaređen nakon pohoda pape Ivana Pavla II. Hrvatskoj 1994. godine. (N.P.)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr