Dodjelom diploma đakonima o postignutoj svećeničkoj spremi završena Đakonska pastoralna godina

12.6.2020.

Svečanošću dodjele diploma o postignutoj svećeničkoj spremi đakonima u srijedu 10. lipnja 2020. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu u Zagrebu završena je još jedna Đakonska pastoralna godina.


 
Na početku svečanosti prisutne je pozdravio voditelj Đakonske pastoralne godine i ravnatelj Nadbiskupijskog pastoralnog instituta prof. dr. sc. Josip Šimunović koji je kroz prezentaciju predstavio rezultate i tijek odvijanja ovogodišnje Đakonske pastoralne godine. Istaknuo je da se godina sastoji od tri dijela: odgojno-duhovnog, studijsko-obrazovnog i đakonskog pastoralnog praktikuma koji obuhvaća trideset i jedan tjedan rada na župi za vrijeme kojeg đakoni vode dnevnik rada. Također, ova Đakonska pastoralna godina je bila posebna, jer je i nju obilježila pandemija korona virusa Covid 19. Stoga je bilo otkazano Duhovno-studijsko putovanje u Bosnu i Hercegovinu, a zadnji studijski tjedan nije bilo moguće fizički održati, pa su đakoni materijale dobili putem interneta.
Uime Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu, gdje se odvija odgojno-duhovni dio Đakonske pastoralne godine, prisutne je pozdravio rektor Bogoslovije mr. Anđelko Košćak koji je zahvalio svima uključenima u odvijanje programa.


 
Ove pastoralne godine program je pohađalo 28 đakona, pripravnika za prezbiterat, koji su uspješno prošli zahtjeve programa i stekli potrebnu stručnu spremu za svoju daljnju pastirsku službu. To su petorica đakona Zagrebačke nadbiskupije, jedan Zadarske nadbiskupije, dvojica Varaždinske biskupije, dvojica Sisačke biskupije, jedan Bjelovarsko-križevačke biskupije, jedan đakon Vojnog ordinarijata, dvojica Mostarsko-duvanjske biskupije, jedan Trebinjsko-mrkanske, te pripadnici franjevačkih, slezijanske i dominikanske redovničke zajednice. 
U drugom dijelu svečanosti uslijedilo je uručenje diploma i nagrada đakonima koje su zajedno uručivali ravnatelj Instituta i rektor Bogosovije.  Uime đakona prisutne je pozdravio i zahvalio na zajedništvu i spoznajama koje su kroz svoju formaciju primili, vlč. Igor Borić, đakon Sisačke biskupije./NPI
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr