HR

Aktualnosti

Objavljeno: 02.02.2020.

Dekanatski susret ministranata Kustošijskog dekanata

Pod geslom “Služite Gospodinu u veselju” (usp. Ps 100) održan je u subotu 1. veljače ove godine, u prostorima Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, dekanatski susret ministranata Kustošijskog dekanata. Na susretu su bile prisutne sljedeće župe: Zagreb/Gajnice, Zagreb/Kustošija, Zagreb/Malešnica-Oranice, Zagreb/Stenjevec I., Zagreb/Stenjevec II. i Zagreb/Špansko II.


 
Susret je započeo u 14.00 sati u prostorijama Sjemeništa pod vodstvom vlč. Matije Pavlakovića, člana Povjerenstva za pastoral duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije koji je, uz službu rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, posebno zadužen za pastoral ministranata i osnovnoškolaca Nadbiskupije. Za što bolju realizaciju samog susreta, uz Rektora bili su i članovi NaSveJaK – zajednice mladih Nacionalnog svetišta sv. Josipa iz Karlovca-Dubovca koji već četvrtu godinu za redom pomažu vlč. Pavlakoviću u realizaciji ovog projekta u okviru pastorala duhovnih zvanja Zagrebačke nadbiskupije.





Nakon uvodne pjesme i kratkog predstavljanja tijeka susreta započele su igre upoznavanja samih ministranata koje su režirali animatori iz karlovačkog Svetišta. Na susretu je sudjelovalo 38 ministranata: 1 predškolac, 33 osnovnoškolca i 4 ministranta srednjoškolca iz 10 župa Kustošijskog dekanata. Po završetku uvodnih igara uslijedio je prigodni program za ministrante u trajanju od 60 minuta kojeg je osmislio i vodio preč. Rektor. Cilj ovoga programa bio je upoznati povijest i prostore Sjemeništa u kojima se održava susret ministranata, ponoviti ili naučiti nešto o povijesti Zagrebačke nadbiskupije te na temelju evanđeoskog ulomka Mt 25, 14 – 30 i osobnog svjedočenja voditelja, razmisliti u koji poziv ili zvanje trebam uložiti svoje životne talente. Zatim je uslijedio ministrantski kviz u kojem su sve župe pokazale zavidno znanje u poznavanju liturgijskih predmeta, odjeće i tijeka crkvene godine, a kateheza je završila molitvom za sveta duhovna zvanja. Potom su animatori NaSveJak nastavili sa igrama u prostorijama Sjemeništa i sportske dvorane, a sedmaši i osmaši imali su kratki susret s rektorom Pavlakovićem koji im je pobliže približio život u sjemeništu te ih pozvao na jedan od narednih “Vikenda u sjemeništu” nadajući se I nekom novom kandidatu u narednoj školskoj godini.



Od 17.30 sati ministranti su pristupili sakramentu sv. Ispovijedi, a za vrijeme sakramenta pomirenja trajalo je euharistijsko klanjanje koje je predvodio vlč. Pavlaković te molitva sv. Krunice koju su animirali predstavnici ministranata iz 5 župa u zajedništvu s povjerenikom. Treba napomenuti kako je ovaj projekt dekanatskih susreta ministranata vezan uz Prve subote, kada Crkva na poseban način moli za nova i sveta duhovna zvanja upirući svoj pogled u Mariju – Kraljicu svećenika.





Vrhunac susreta bila je sv. Misa koju su, s početkom u 18.30 sati, slavili u sjemenišnoj kripti sv. Antuna Padovanskog. Impozantno je bilo vidjeti mnoge dječake i djevojčice kako u svojim ministrantskim haljinama prate bogoslužje, a njihovi predstavnici-svaki iz po jedne župe-poslužuju kod oltara. Predvoditelj ovoga slavlja bio je vlč. Matija Pavlaković, a liturgijsko pjevanje predvodili su animatori uz pratnju sjemeništarca Petra Vukovića na gitari.

Na koncu misnoga slavlja vlč. Pavlaković predvodio je, u zajedništvu sa svim prisutnim ministrantima molitvu za duhovna zvanja koju je sastavio sv. papa Ivan Pavao II., a potom i molitvu za uspjeh i blagoslov Susreta Hrvatske katoličke mladeži što će se održati u svibnju mjesecu ove godine u Zagrebu. Čitav susret ovjekovječen je zajedničkom fotografijom te podjelom nagrada svim sudionicima.






 
Sam susret završio je večerom i druženjem sudionika u blagavaonici Sjemeništa oko 20.15 sati. Novi susret u planu je za prvu subotu mjeseca ožujka (7. ožujka), a na njemu će sudjelovati ministranti Dugoselskog dekanata.

Matija Pavlaković, rektor MSZ-a

 
Ispišite stranicu: