HR

Aktualnosti

Objavljeno: 16.12.2019.

Adventsko bdijenje u Hrnetiću



Nakon što su prošle godine obnovili tradiciju karlovačkih biblijskih bdijenja, skupina obiteljskih i poslovnih ljudi koji čine redovite članove Formativnih susreta za muževe u karlovačkoj župi Hrnetić i ove je godine organizirala Adventsko bdijenje u kojem se neprekidno slavila Božja Riječ svečano čitajući Sveto pismo od korica do korica, a kroz cijelo vrijeme bdijenja je bilo i Euharistijsko klanjanje.

Ovogodišnje adventsko bdijenje je započelo na sv. Luciju 13. prosinca svečanom svetom misom u 18 sati u crkvi Hrvatskih mučenika u Hrnetiću, a završilo je u srijedu 18. prosinca misom zahvalnicom u 19 sati u istoj crkvi. Božja riječ se čitala neprestano, pauze su bile jedino zbog misnih slavlja. Drugi dan bdijenja je na poseban način bio posvećen sakramentu ispovijedi gdje su kao ispovjednici bili na raspolaganju svi karlovački svećenici. Čitači su se izmjenjivali svakih pola sata, dok su se redari izmjenjivali svaka 4 sata, tako je na kraju ova inicijativa obuhvatila više stotina volontera. Geslo ovogodišnjeg adventskog bdijenja glasi: "Molimo za mir u svim srcima!"



Želja organizatora je bila da se ovom inicijativom vrati dostojanstvo Došašća kao vremena iščekivanja u našem vremenu u kojem se ljude treba odgojiti za vrijednosti koje krije "iščekivanje u Došašću", a to se upravo želi postići na najjednostavniji način, čitajući Bibliju i klanjajući se pred Presvetim i tako učiti ljude razgovarati s Bogom i učiti ih da jedni s drugima o Bogu razgovaraju. Mnoge je iznenadila činjenica koju je naveo don Filip Pavlović voditelj formativnih susreta za muževe da svaki od članova sam svaki dan čita Bibliju po unaprijed zadanom rasporedu kako bi u godinu dana pročitao cijelo Sveto pismo. Upravo to osobno svjedočenje svakodnevnog života sa Svetim pismom potaknulo je neke da i sami odluče pročitati cijelu Bibliju u godinu dana, te su odlučili sudjelovati na mjesečnim susretima.



Na misi zahvalnici don Filip je istaknuo: "Onim povjerenjem kojim se djeca ugledaju na nas odrasle i tako se osposobljavaju za život i mi bismo se trebali ugledati, još većim žarom, u život našega Gospodina Isusa Krista, čitajući Božju riječ i dopuštajući joj da uđe u interakciju s našim stavovima i oblikuje ih - tako radeći osposobiti ćemo sebe za ovaj život, za vječni život i bit ćemo potpora, poticaj i putokaz bližnjima prema Bogu - biti ćemo nositelji mira. Želja svih sudionika je bila da poraste broj onih koji će kako osobno tako i u krugu obitelji svaki dan čitati Bibliju.

Ispišite stranicu: