HR

Aktualnosti

Objavljeno: 22.10.2015.

Formacijski susret izvanrednih služitelja pričesti Zagrebačke nadbiskupije



U srijedu, 21. listopada 2015. godine u Nadbiskupijskom pastoralnom institutu održan je formativni susret izvanrednih služitelja pričesti Zagrebačke nadbiskupije koji su prvi put imenovani nakon 1. srpnja 2013. godine. Susret je vodio dr. sc. Ante Crnčević, izvanredni profesor na Katedri liturgike Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Na početku susreta nazočne služitelje pričesti pozdravio je izv. prof. dr. sc. Josip Šimunović, ravnatelj Instituta, te je ukratko predstavio voditelja susreta.



Dr. Crnčević je na početku izlaganja ukratko izložio što je zapravo služva izvanrednog služitelja pričesti, posebno naglašavajući činjenicu kako ta služba proizlazi iz konkretne zajednice i kako služitelj pripada toj zajednici. Zajednica je subjekt euharistijskog slavlja i kao takva je pozvana imati udjela u slavlju. Tu je i korijen izraza 'pričestiti se', koji ima značenje 'postati dio cjeline', 'imati udjela'.

U nastavku izlaganja dr. Crnčević usredotočio se na Obrede pričesti unutar liturgije euharistijskog slavlja s posebnim naglaskom na Obred mira. Obred mira sastoji se od tri dijela: molitve za mir, predavanja mira i geste dijeljenja mira. Već po toj strukturi vidljivo je kako Obred mira nema za cilj osobno pomirenje pojedinca s drugom osobom prije same pričesti, već je njegova svrha dijeljenje mira Gospodnjeg koji je sam Krist. Primajući i dijeleći mir već se ostvaruje pričest. Samim time Obred mira nije samo nešto što uzrokuje komešanje zajednice prije pričesti i žamor, već on upravo razvija communio, zajedništvo Crkve.

Susretu je nazočilo 38 izvanrednih služitelja pričesti Zagrebačke nadbiskupije i 3 župnika.
Željko Valjak
Ispišite stranicu: