HR

Aktualnosti

Objavljeno: 23.03.2015.

Stepinčevu Krašiću u pohode



Župljani Župe bl. Alojzija Stepinca s Trnjanske Savice hodočastili su pod vodstvom župnika vlč. Antuna Vukmanića u subotu, 21. ožujka 2015., u Krašić kako bi na mjestu Blaženikova zatočeništva i patnje molili za što skoriju njegovu kanonizaciju.  

Put do Krašića po krasnom sunčanom danu vodio ih je preko Karlovca, Duge Rese, a onda Dolinom kardinala.  

Prispjevši u Krašić, župljani su obišli Blaženikovu spomen-sobu sa slikom Majke Božje pod kojom je Stepinac rođen za ovaj svijet i pod kojom je rođen za nebo.



Slavili su potom sv. misu u crkvi Presvetoga Trojstva u kojoj je Stepinac kršten. U njoj je slavio i svoju posljednju službu Božju samo tri dana prije svoje smrti. Ondje je rado boravio i molio gledajući svakodnevno u raspetoga Spasitelja pun pouzdanja u Božju providnost, o čemu svjedoči i njegovo biskupsko geslo: U tebe se, Gospodine, uzdam.

Na kraju sv. mise župljani su izmolili Molitvu za proglašenje bl. Alojzija  Stepinca svetim te se preporučili njegovu zagovoru za izgradnju župne crkve na Savici koja će biti posvećena upravo njemu, u Župi koja od 1999. s ponosom nosi njegovo ime.

Da Stepinčeva patnja i žrtva nisu bile uzaludne, nego da donose obilat rod, o tome se, uz ostalo, moglo uvjeriti gledajući brojne i mlade i stare hodočasnike koji se slijevaju u Krašić te promatrajući brojne crkve u kojima se časti bl. Alojzija Stepinca, od kojih smo razgledali i onu u Novakima.

 

A da bi svi dostojno mogli častiti Blaženika i u svetištu i kretati se stazama kojima se on u zatočeništvu smio kretati oko crkve, mještani Krašića izgradili su i uredili križni put. 

I župljani Savice prošli su moleći tim križnim putem te se potom osnažene vjere, s puno nade i pouzdanja u pomoć s neba vratili kući svojim svakodnevnim obavezama.


Marija Znika
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: