HR

Aktualnosti

Objavljeno: 19.02.2015.

U novome broju Glasa Koncila pročitajte...

"Vrijeme za razbijanje pogibeljne zatvorenosti u sebe", glavni je naslov osmoga ovogodišnjega broja Glasa Koncila, s nadnevkom prve korizmene nedjelje 22. veljače. Naslovnica donosi poziv pape Franje vjernicima na odbacivanje ravnodušnosti. Na pitanje kako izbjeći da budemo uvučeni u spiralu straha i bespomoćnosti Papa je, uz pomaganje bližnjemu i poziv na obraćenje, na prvo mjesto stavio molitvu.

"Platforma za bolju Hrvatsku", naslov je komentara glavnoga urednika GK-a Ivana Miklenića, koji tematizira inauguracijski govor izabrane predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović. "Sadržaj Predsjedničina govora s pravom se može smatrati temeljnom platformom za Hrvatsku, da bi bila država demokratska, pluralna, prosperitetna za sve svoje članove i za sve pripadnike hrvatskoga naroda, uključujući i one u iseljeništvu; da bi bila konstruktivna i principijelna članica međunarodne zajednice i promicateljica dobrih odnosa sa svim susjednim državama", piše urednik Miklenić.

Na Čistu srijedu, nakon sudjelovanja na misnom slavlju u zagrebačkoj prvostolnici, a uoči primopredaje predsjedničkoga ureda, predsjednica RH ocijenila je za Glas Koncila suradnju i odnose s Katoličkom Crkvom "iznimno dobrim".

U intervjuu je akademik Jože Krašovec, svećenik, potpredsjednik Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, naglasio kako prava čovjekova duhovna narav ne dopušta prevlast neprijateljskim strukturama. "Prije nekoliko godina bio sam pesimističniji. Sada više vjerujem da prava čovjekova duhovna narav nikada ne bi dopustila da u daljnjim razdobljima prevladaju duhovnomu svijetu neprijateljske strukture, potresi što ih uzrokuju nasilne revolucije, koje onda igraju važnu ulogu u tobožnjim procesima obnove", napomenuo je, među ostalim, akademik Krašovec.

Novinar Vlado Čutura u "Susretu u Godini posvećenoga života" predstavlja s. Emiliju Ivu Šimić, službenicu milosrđa - ančelu, kao suvremenu Samaritanku, koja se bavi različitim poslovima - od motike do pera. Predstavljena je i Akademija likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu, osnovana zahvaljujući širokobriješkim fratrima.

"Kako razbiti okove alkoholizma", pitanje je o velikom društvenom problemu u Hrvatskoj, jer je prema pojedinim istraživanjima 250 tisuća ovisnika o alkoholu, a procjenjuje se da alkohol prekomjerno konzumira oko 800 tisuća ljudi. Tim povodom iznijeto je svjedočanstvo jednog člana Udruge anonimnih alkoholičara. Još jedno svjedočanstvo u novom broju Glasa Koncila objavljeno je uz Prvi svjetski dan protiv trgovine ljudima.

Marija Galović prisjetila se neugodnoga iskustva u Njemačkoj 1998. godine. "Srce se raspada, a treba biti nasmijan", iznimno je svjedočanstvo u rubrici "Drugačiji su među nama", o supružnicima Vuletić i višegodišnjoj borbi za život kćeri koja je oboljela od zloćudnoga tumora na mozgu.

Rubrika "Vjernici laici aktivni u Crkvi" predstavlja voditeljicu biblijske zajednice i pastoralnu vijećnicu u župi Navještenja Blažene Djevice Marije u Velikoj Gorici Nedicu Fiolić.

Novinar Tomislav Vuković posjetio je župu sv. Petra u Zagrebu, i napisao reportažu s "duhovnoga kolodvora metropole", o bogatim plodovima na zagrebačkoj stijeni.

Uz stalne rubrike i vijesti iz života Crkve, tematiziraju se izazovi hrvatske inozemne pastve, i problem iseljavanja iz domovine. Pitanjem identiteta i uloge žene u Crkvi i društvu bavi se Darko Grden, tematizirajući apostolsko pismo sv. Ivana Pavla II. "Mulieris dignitatem". Na posljednjoj, četrdesetoj stranici Glasa Koncila priča je o zboru "Izvor" i njihovom nastupu na inauguraciji izabrane predsjednice Grabar-Kitarović, te nova karikatura Srećka Puntarića Felixa. (GK)

Ispišite stranicu: