HR

Aktualnosti

Objavljeno: 30.10.2014.

Tribina „Vjera i znanost“ u Samoboru



„Treba mnogo znanja da se o tako kompleksnim stvarima, vjeri i znanosti, progovori jednostavnim rječnikom i ne izgubi u mnoštvu fascinantnih činjenica.“ Ovako je svoje dojmove u jednu rečenicu sažela jedna župljanka župe Sv. Anastazije u Samoboru nakon sudjelovanja na tribini „Vjera i znanost“, koja je održana u župnoj crkvi u Samoboru u utorak 28. listopada 2014. Predavač je bio akademik prof. dr. Vladimir Paar.

Tribina je započela pozdravnim riječima župnika Davora Štuljana, na čiji poziv se akademik Paar, i sam župljanin ove župe, rado odazvao. Nakon pozdravnih riječi, akademika je predstavio potpredsjednik Hrvatskog katoličkog društva prosvjetnih djelatnika mr. Ivica Đaković, te progovorio o znanstvenim postignućima akademika Paara koja su priznata u Hrvatskoj i svijetu.

Na početku svog izlaganja akademik Paar izrazio je radost što ima mogućnost govoriti baš ovdje, jer je upravo iz ove crkve pred pedesetak godina potekao njegov interes za vjeru i znanost, za vrijeme župnika Franje Kuharića. Potom je objasnio kako je nestala suprotnost znanosti i vjere u tezama o postanku svijeta.

Tome je, u prvoj polovici 20. stoljeća, posebno doprinio belgijski svećenik, matematičar i astronom Georges Lemaitre, čija je teorija danas poznata pod imenom teorija velikog praska. U drugom dijelu predavanja akademik je približio nastanak genetike i genetska istraživanja u 19. stoljeću  austrijskog svećenika i znanstvenika Gregora Mendela. 

No, akademik je naglasio i kako unatoč svim tim otkrićima, znanstvenici se susreću s nesvladivim barijerama mogućnosti spoznaje koje možda nikada neće biti otkrivene. Na temelju nekoliko primjera postavio je pitanje od kuda savršeni prirodni zakoni? Odgovor možemo naći jedino u Bogu do kojeg nužno vodi svako ozbiljno bavljenje znanošću. To su, svatko u svom vremenu, naglasili i Einstein i Stepinac.


Lovorka Grbac
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda
Ispišite stranicu: