Održan drugi edukacijski seminar o pružanju kvalitetnije podrške djeci i mladima

30.11.2020.

Edukacijski seminar za voditelje i zaposlenike kuća Caritasa Zagrebačke nadbiskupije »Osnaživanje osobnih i profesionalnih kapaciteta u cilju pružanja kvalitetnije podrške djeci i mladima II.« održan je 30. studenoga u Caritasovoj Kući za mlade »Da život imaju!« na Trešnjevci u Zagrebu, pod vodstvo Suzane Vargović, prof. ped.Programom su, uz grupni rad, bile obuhvaćene sljedeće teme: SWOT analiza usluge koju pružamo; Kriteriji u pedagoškom radu: pravila, postupanja, individualni rad, grupni rad, dosljednost; Prijenos informacija i dokumentacija; Kada bi moglo (vježba); Plan poboljšanja. Sudionici izobrazbe sa sobom su trebali donijeti: primjer dnevnog rada, primjer tjednog plana rada, primjer plana rada subotom/nedjeljom, primjer mjesečnog plana rada i primjer zapisnika s grupnih sastanaka.

»Naše zajedničko osnaživanje je međusobno dijeljenje iskustava, ali i učenje o tome kako i na koji način, kojim metodama možemo napraviti promjene a da su one doprinos poboljšavanju uvjeta koji utječu na podizanje kvalitete života ljudske osobe, svakog korisnika pojedinačno o kojemu brine Caritas«, objasnila je prof. Suzana Vargović, voditeljica Udruge »Breza« iz Osijeka, osvrćući se pritom na sadržaj prve izobrazbe, održane 26. listopada: »Prošli puta smo osvijestili sudionicima tko su oni kao pružatelji usluga, a tko je to Caritas, njihov poslodavac, za kojega rade. Bilo je važno da se upoznaju sa suvremenim praksama Caritasovih ustanova u Europi, posebice u Njemačkoj i da steknu uvid na tragu tih promjena koje su ustanove njemačkog Caritasa kvalitetno napravile te da zagrebački Caritas bude na tragu tih kvalitetnih, standardiziranih socijalnih usluga koje pružaju korisnicima«.

»Ono što je u cilju svega što radimo je ne samo stvoriti bolje uvjete nego promjene kompletne paradigme a to je da mi odgovaramo na potrebe naših korisnika tako da ih učinimo što samostalnijima, da što bolje mogu funkcionirati u samostalnom i slobodnom životu. Participiranje na europskim projektima omogućit će Caritasu da se unutar njegovih ustanova/kuća naprave odgojne jedinice koje će funkcionirati što sličnije obiteljskim zajednicama«, zaključila je prof. Vargović.U nastavku će u započetom Edukacijskom ciklusu sudjelovati nekoliko stručnjaka s različitih područja (psihologa, socijalnih pedagoga, psihijatara, psihoterapeuta i pedagoga) kroz ukupno osam modula./CZN

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr