Obnovljena župna crkva svetog Jurja mučenika u Gornjoj Stubici

30.11.2020.

Nakon razornog potresa 22. ožujka ove godine u kojem je župna crkva sv. Jurja mučenika u Gornjoj Stubici podosta stradala, ovih je dana gotovo privedena kraju njezina obnova. Zahvalnost Bogu što su radovi prošli bez većih poteškoća župa je izrazila na misi „za sve koji su se ugradili svojim znanjem i darovima u obnovu crkve”. Misu zornicu predslavio je u nedjelju 29. studenoga zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.U propovijedi biskup Gorski osvrnuo se na aktivno življenje vjere te potaknuo vjernike da gaje nadu u svakodnevnom životu. Posebno je istaknuo kako je crkva kao građevina sada obnovljena, ali je jednako tako važna obnova vlastitih duša u ovom milosnom vremenu adventa.Upravitelj župe Nikola Jurković osvrnuo se na tijek obnove: „U dogovoru s našim nadbiskupom, ekonomskim vijećem župe i Konzervatorskim odjelom u Krapini donijeli smo odluku te krenuli u radove. Nije bilo jednostavno učiniti taj prvi korak i odvažiti se jer i sami znate kakvi su bili mjeseci nakon potresa.

Župa se zadužila kreditom kako bismo mogli krenuti u obnovu. U ponedjeljak 20. srpnja potpisan je ugovor o obnovi. U župnoj crkvi završena je prva i druga faza radova te smo se u prvoj nedjelji došašća radosno vratili u nju. Preostaje nam još završiti oslike u pojedinim dijelovima crkve.

Zahvaljujem glavnom izvođaču radova, poduzeću Patra Nova d.o.o. iz Gornje Stubice čiji je vlasnik Ivica Dijanić. Jednako tako zahvaljujem svim podizvođačima radova: nadzoru, električarima, stolarima, keramičaru, vodoinstalateru, tehničarima za razglas, restauratorima i slikarima.

Veliko hvala svim župljanima i prijateljima Gornje Stubice koji su se odazvali i svojim nesebičnim darovima pomogli u obnovi. Hvala svima koji žive u inozemstvu, a pridružili su se obnovi. Hvala na daru i domaćim svećenicima Ivanu Levaku, Stjepanu Lukcu, Dubravku Škrlinu Hrenu i Josipu Čuligu.

Hvala na velikoj pomoći Krapinsko-zagorskoj županiji na čelu s Željkom Kolarom, Općini Gornja Stubica i načelniku Jasminu Krizmaniću, poduzećima ‘Zagorje pro-kon’, ‘Emsi stolarija’, ‘Salvus’, ‘Ljekarne Švaljek’, ‘Metalis’, ‘Stimus d.o.o.’, ‘Stolarska zanatska radnja Lisak’, ‘Frizerski salon Marija’, ‘Autoprijevoz i niskogradnja Matija’, ‘Online Office’, ‘Valpovka d.o.o.’, ‘Leno-Ideal d.o.o.’, ‘Elpi elektronika’, ugostiteljstvo ‘Grden’, ‘Allianz Dekan’ te mnogim drugim poslovnim subjektima.

Mnogo je toga što bi se trebalo nabrojiti, ali crkva nije još u potpunosti dovršena. Vjerujem kako ćemo uz svetkovinu sv. Jurja, zaštitnika naše župe i bolju epidemiološku situaciju u novoj 2021. godini, proslaviti završetak obnove.”


 
vlč. Nikola Jurković, upr. župe

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr