U Hrnetiću obilježen Svjetski dan siromašnih i proslavljen zaštitnik župe sv. Martin biskup

16.11.2020.Budući da je papa Franjo svojim apostolskim pismom "Misericordia et misera" ustanovio da se Svjetski dan siromašnih slavi posljednje nedjelje prije blagdana Krista Kralja, tom su se pozivu oduševljeno odazvali i župljani župe Hrnetić, želeći istaknuti upravo primjer sv. Martina biskupa, zaštitnika te najstarije župe karlovačkog kraja, kao uzor za ovaj "povlašteni trenutak nove evangelizacije" kako je sam papa Franjo opisao taj dan.

Plašt svetog Martina bi trebao biti inspiracija svakomu od nas da po našem angažmanu i zalaganju pokažemo kako "Gospodin čuje vapaje siromašnih". Istaknimo i činjenicu da je ova župa ove godine završila akciju obnove kuće jednoj siromašnoj deveteročlanoj obitelji.Molitveni program uz župni blagdan sv. Martina i Svjetski dan siromašnih započeo je u 17 sati u nedjelju 15. studenog 2020. u Crkvi Hrvatskih mučenika u Hrnetiću. Svečano misno slavlje predvodio je župnik iz Generalskog Stola vlč. Ivica Tolla koji je u svojoj propovijedi stavio naglasak i na Mariju - Isusovu i našu Majku budući da ova župa obilježava i "Marijansku godinu".

Propovijednik je istaknuo kako nam Isus daje svoju majku kao blago. Ona nas uči čuti vapaje siromašnih. "Grijeh je uzrok siromaštva, u konkretnom smislu to je alkohol, kocka, razvratan život i različite druge ovisnosti koje osiromašuju, ali to je i svaka druga situacija koja nas čini neosjetljivim za bližnje." Istaknuo je i svetog Martina kao poticaj modernom čovjeku da prepozna potrebe bližnjega navodeći primjer kako je sv. Martina još kao vojnik otrgao dio svoga plašta da obuče siromaha.Nakon svete mise uslijedilo je i Klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom u kojem su se posebno razmatrale riječi Psalma 121. sjećajući se svih onih koji su danas prisiljeni napustiti svoja ognjišta i poći u nepoznato, stoga je posebnom nadom odjekivao pripjev koji govori da je Gospodin naš čuvar koji ne drijema i ne spava nego bdije nad svakim našim izlaskom i povratkom.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr