Biskup Šaško krstio Sebastijana i Mihaela

26.10.2020.


 
U nedjelju 25. listopada ove godine mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, predvodio je euharistijsko slavlje 30. nedjelje kroz godinu u Župi sv. Ivana XXIII., pape u zagrebačkoj Dubravi tijekom kojeg je krstio Sebastijana, peto dijete obitelji Đeldić (otac Nikola, majka Katica r. Zlatanović) i Mihaela, sedmo dijete obitelji Golomejić (otac Robert, majka Zorica r. Gusić). Suslavitelji su bili prof. fra Ante Crnčević te župnik vlč. Kristo Brkić.Naslanjajući se na nedjeljno evanđelje, gdje Isus na pitanje koja je zapovijed najveća odgovara dvjema Zapovijedima ljubavi, biskup Šaško je naglasio kako nas Isus poziva na ljubav prema Bogu svom dušom, svim srcem i svim umom. - Ljubiti svim srcem ne znači isključivost da za druge ne bi bilo mjesta u toj ljubavi, već upravo suprotno, srce se proširuje te ljubav prema Bogu svim srcem uključuje ljubav prema mužu i ženi, djeci, prijateljima, potrebitima, prema zvanju, Crkvi i domovini. Ljubiti Gospodina Boga svim umom govori da je ljubav inteligentna i ona život čita iznutra, jer ako ljubiš razumiješ prije, ponireš dublje i ideš dalje. Umjesto jedne zapovijedi, Isus zapravo navodi dvije ili možda tri i nije novost u dodavanju ljubavi prema bližnjemu. Novost je stavljanje zajedno tih dviju stvarnosti, Boga i bližnjega. Ljubiti čovjeka slično je ljubavi prema Bogu, bližnji jest sličan Bogu. Ljubi kao sebe samoga (...) To je naznaka poput treće zapovijedi. Pravu mjeru ljubavi dobivamo pred Kristom koji nam govori da smo dio plana Božje ljubavi i onda kada je teško, gledajući sebe kao čudesno Božje djelo, kao dar. Ako ne voliš sebe nećeš moći voljeti druge. Samo ljubav koja dolazi od Boga otvara nam srce i otvara nas drugima. Kršćani su pozvani na ljubav kako je Krist ljubio, to možemo po daru njegova Duha. - istaknuo je Biskup.


Osvrćući se na imena krštenika Mihaela i Sebastijana, biskup Šaško povezao ih je s Isusovim zapovijedima ljubavi koje se raslojene na dva dijela, prema Bogu i bližnjemu iščitavaju iz imena ove djece. Mihael koje na hebrejskom znači “tko je kao Bog”, govori da nema nikoga tko bi zaslužio, tko treba imati veće očitovanje ljubavi od Boga, u tome je imenu temeljna zapovijed ljubavi prema Bogu. Ime Sebastijan, izvedeno je iz grčkoga sebasthos što znači plemenit, uzvišen, poštovan, ugledan. U tome imenu možemo čuti zapovijed ljubavi prema bližnjemu koji je kao Božje djelo poštovan i častan jer po njemu i u njemu susrećemo Boga. 

U završnoj poruci župnik Brkić župi je poželio još brojna krštenja. Misno slavlje pjesmom je uveličao Župni zbor predvođen voditeljicom Jelkom Bat, orguljašem Josipom Meštrovićem te solistom Dominikom Mikulčićem.

Margareta Malogorski Smoljak

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr