Misa zahvalnica za plodove zemlje u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku

18.10.2020.

 

U župi svete Jelene Križarice, u nedjelju 18. listopada misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je mons. Ivan Miklenić, kanonik Prvostolnoga kaptola zagrebačkog i arhiđakon zagorski. Na misi su vjernici molitvom i pjesmom zahvalili Gospodinu na svim darovima koje kroz cijelu godinu dobivaju.

U homiliji mons. Miklenić je posebno naglasio zahvalnost kao odnos prema Bogu osobito u ovo doba u kojem se nalazimo: "Iskrena zahvalnost bez obzira na iskušenja znak je plemenite duše. Molitva zahvale je najuzvišenija vrsta molitve. Danas kad vi slavite misu zahvalnicu od nas se traži da činimo djela kraljevstva Božjega koja su jednostavna i svakodnevna. Kada pogledamo, vidjet ćemo da ih činimo svakoga dana. To su - dobrota, služenje, traženje, širenje i obrana istine, zauzimanje za pravo ne samo ono naše osobno, već pravo drugih, solidarnost s onima kojima je teško, s onima koji su pogođeni s ovim kriznim vremenima kao i s onima koji su na rubu siromaštva te su potrebni ljudske solidarnosti i ljubavi." 

Darove na oltar uz prigodne tekstove, koje je pripremila vjeroučiteljica Ksenija Miškulin, prinijela su djeca iz Osnovne škole “Ksavera Šandora Gjalskog”: kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove koje je pripremila naša župljanka Zlatica Čefko.

Župnik vlč. Marijan Culjak istaknuo je na kraju misnog slavlja da nas Bog svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu.
 
Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja poslije popričesne molitve plodovi su blagoslovljeni, a nakon toga je otpjevan himan "Tebe Boga hvalimo".  

Tekst i foto: Darko Fiket, župni suradnik

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr