Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje na početku nove akademske godine

15.10.2020.

Na spomendan svete Terezije Avilske, u četvrtak 15. listopada ove godine, kardinal Josip Bozanić, zagrebački nadbiskup, predvodio je u župnoj crkvi sv. Blaža u Zagrebu euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga za početak nove, 352. akademske godine (2020./2021.) na fakultetima i akademijama Sveučilišta u Zagrebu.
 


KARDINALOVA HOMILIJA
FOTOGALERIJA

 
U zajedništvu sa sveučilištarcima – studentima, profesorima i dekanima – slavlju su koncelebrirali dekan Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Mario Cifrak te ini svećenici profesori koji sudjeluju u sveučilišnome i studentskome pastoralu.
 
Referirajući se na Isusove riječi Ja sam trs, a vi loze iz Ivanova evanđelja (usp. Iv 15, 1-80), Kardinal je u homiliji, pozvavši ih da uvijek ostanu u Kristu, sveučilištarcima u neizvjesnosti vremena pandemije Covid-19 kao „putokaz“ predočio lik dvaju crkvenih naučitelja, svetoga Jeronima i svete Terezije Avilske.
 

– Slika  trsa i loze iz današnjeg Evanđelja jača nas u prihvaćanju spoznaje Božje blizine, štoviše – sraštenosti s Isusom. Mi smo dionici i izdanak istoga Korijena, kapi istih tokova. To vrelo nam daruje život. Dakle, naša životna snaga ne ovisi poglavito o nama. Bog u kojemu su svi naši izvori, želi našu snažniju životnost. – kazao je Kardinal u uvodu homilije. Podsjetivši da je u Svetome pismu, u spisima proroka i u psalmima, Bog često opisan kao gospodar vinograda koji se brine da vinograd bude obrađen, da mu se iskazuje ljubav od mladica do berbe, Kardinal je pojasnio zašto ta brižljivost u Isusu dobiva najuzvišeniji oblik jer, između ostaloga, Isus nije samo »Bog s nama« nego Božji život u nama.

Budući da je Isusov poziv: »Ostanite u meni i ja u vama«, temelj ljudskoga postojanja, utješna je, puna nade i ohrabrenja istina da je čovjek već u Kristu i On u nama. – Ne treba nas obuzimati tjeskoba hoćemo li uspjeti ostvariti preduvjet za život s Bogom. Gospodin je to već ostvario i poziva nas da se otvorimo za protočnost njegova života u nama. – kazao je kardinal Bozanić, pozvavši sveučilištarce da na početku nove akademske godine, u vremenu neizvjesnosti pandemije Covid-19, mole za tu temeljnu povezanost s Bogom iz koje se sve lakše spoznaje i živi. 
 
 
Govoreći o pandemiji Covid-19 koja postavlja u pitanje mnoge ljudske sigurnosti, Kardinal je istaknuo da se situacija ne treba ni dramatizirati niti relativizirati.  – Trebamo se odgovorno ponašati, štiteći život, kako svoj, tako i život bližnjega. Kao što je jučer na audijenciji srijedom papa Franjo poručio da »možemo pomoći u zaustavljanju ove pandemije ako se svi mi, kao dobri građani, budemo pridržavali propisa koje su izdale vlasti«. – poručio je kardinal Bozanić. 
 
U nastavku Kardinal je citirao svetu Tereziju Avilsku, koja se divila otajstvu neodvojive povezanosti s Bogom, naglašavajući da bez Boga čovjeku ništa nije dostatno, a s Bogom ništa više nije potrebno. – Ostati u Kristu – rečeno riječima psalma – krijepi dušu, uči neuka, sladi srce, prosvjetljuje oči. Radi toga zazivamo Duha Svetoga na početku akademske godine. »Zazivati« ovdje znači biti spreman čuti što Duh govori u nama; osjetiti djelovanje Božje milosti i vidjeti plodove koji su dragocjeniji od bilo kojega zemaljskoga blaga. – istaknuo je Kardinal te pozornost skrenuo na dva dokumenta pape Franje koji se izbliza tiču i sveučilišnoga djelovanja i života: encikliku Fratelli tuti te apostolsko pismo Scripturae Sacrae Affectus.
 

 
U enciklici Fratelli tutti (objavljenoj 3. listopada 2020.) najizravniji tekst koji se odnosi na znanost i sveučilišta, kako je apostrofirao Kardinal, nalazi se pod podnaslovom »Graditi zajedno«, gdje Papa ističe: »Danas postoji uvjerenje da je, onkraj specijaliziranih znanstvenih razvoja, potrebna komunikacija među disciplinama, budući da je stvarnost jedna, premda joj se može prići s različitih motrišta i s različitim metodologijama. Ne treba zanemariti opasnost da jedan znanstveni napredak bude smatran jedinim mogućim pristupom za razumijevanje nekoga vidika života, društva i svijeta. Umjesto toga, istraživač koji plodonosno napreduje u svojoj raščlambi i koji je raspoložen prepoznati druge dimenzije stvarnosti koju istražuje, zahvaljujući drugim znanostima i znanjima, otvara se spoznaji stvarnosti na cjelovitiji i puniji način« (FT, br. 204).
 
 
Pozivajući se na drugi Papin dokument apostolskoga pisma objavljenoga u prigodi 1600. obljetnice smrti sv. Jeronima (30. rujna 2020.), sveca koji je duboko prisutan u duhovnosti, kulturi i povijesti hrvatskoga naroda, Kardinal je, u posljednjem djelu homilije, pozvao sveučilištarce, da potaknuti tim Pismom, krenu u upoznavanje života toga iznimnoga čovjeka, čije je djelo, srašteno s Kristom, uvelike utjecalo na oblikovanje kršćanske kulture. – Draga braćo i sestre, ova akademska godina novi je dar i nova mogućnost da ponajprije nastojimo pronaći Kristov životni sok u sebi, u kategorijama naše kulture. »Ostati u Kristu« povezuje razne spoznaje, onu kakvu je u mističkim iskustvima, u »znanosti mistike«, živjela sveta Terezija, i onu, kakvu je sa znanstvenom strašću, prožetom dubokom duhovnošću, živio sveti Jeronim. Vremenski su udaljeni više od tisuću godina, a u biti očituju isto: ono, naime, što je Isus povjerio svojim učenicima: Ja sam trs, a vi loze. – konstatirao je Kardinal na završetku homilije.
 

 
 
Prije završnoga blagoslova okupljenima se obratio dekan KBF-a Mario Cifrak, zahvalivši Kardinalu na predvođenju slavlja te svima onima koji su ga omogućili i u njemu sudjelovali. Dekan KBF-a i rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damir Boras Kardinalu su darovali monografije o 350. godina KBF-a i Sveučilišta u Zagrebu.
 

 
 
Zahvalivši se za, kako je rekao „znak blizine i srca“, Kardinal je studenticama i studentima zaželio puno Božjega blagoslova te da im ovo novo vrijeme, baš ovakvo kakvo jest, bude jedan novi izazov. – Možda je ovo vrijeme kad osjećamo da se ljuljaju neke sigurnosti, ali nas možda upravo to vodi do one prave, čvrste sigurnosti. Zato vam želim puno uspjeha u studiju i radu. Studiranje je lijepo. Osobito u mladosti. Ono otvara nove vidike i čini čovjeka stalno mladim. Stoga vam, drage studentice i studenti, želim obilje Božjeg blagoslova i hrabro naprijed. Nemojte se bojati. Položimo svoju sigurnost u Boga i gledajmo s nadom u vrijeme koje dolazi jer to je Božje i vaše vrijeme. – poručio je Kardinal na kraju euharistijskoga slavlja.
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr