Radost župnog zajedništva na proslavi Gospe Žalosne u zagrebačkome Španskom

16.9.2020.Župna zajednica Župe Blažene Djevice Marije Žalosne u Španskom radosno je i svečano u utorak 15. rujna ove godine proslavila svoju nebesku zaštitnicu. Svečano večernje euharistijsko slavlje predvodio je mons. Juraj Jerneić, upravitelj Svećeničkog doma sv. Josipa, predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i župnik u Kalju, uz koncelebraciju vlč. Mate Matića, domaćeg župnika, vlč. Alena Vrbeka, župnog vikara te svećenika Kustošijskog dekanata
.
Uvodeći okupljene vjernike u misno slavlje, Predvoditelj se prisjetio vremena kad je kao župni vikar u susjednom naselju Prečko gledao rast župe u Španskom od kamena temeljca. Osvijestio je župljanima da na župni blagdan slave i rođendan i imendan svoje župne zajednice koja je dobila ime po onoj koja je uz Isusa bila sav njegov život i to u trenucima za koje bismo iz ljubavi i vjere rekli: bolje da se nisu dogodili, ali su se morali dogoditi.Mons. Jerneić u homiliji je povezao Marijin život sa životom svih roditelja koji, ulazeći u bračno zajedništvo, prihvaćaju zajednički život, rađanje i odgoj djece za koju sve daju kako bi bila na ponos njima roditeljima. Po brojnim trenucima iz Marijinog života, sve majke i očevi mogu u svom životu prepoznati poveznicu s Marijom kao majkom, iako njihov život možda nije bio prognanički niti tako vezan uz križ kao što je Marija stajala pod Isusovim križem osjetila tugu i bol.

Podsjetivši na različite nazive pod kojima se slavi Gospa Žalosna, Propovjednik je istaknuo slikovne prikaze na kojima je Marija prikazana sa sedam mačeva ubodenih u srce ili s otvorenim srcem kojeg okružuje sedam medaljona u kojima su prikazane njezine najveće žalosti. Kroz prikaz Isusovog života, mons. Jerneić je župljane i hodočasnike prisjetio na svih sedam Marijinih boli i žalosti – kad je donijela Isusa u hram, a starac Šimun joj je navijestio da će joj mač boli probosti dušu; kad je s Josipom i tek rođenim Isusom zbog Heroda morala u progonstvo, da spasi onoga za koga ju je Bog zadužio; kad se Isus izgubio i pronašli su ga u hramu u Jeruzalemu; kad je susrela Isusa na križnom putu; kad je gledala kako ruke i noge njezinog predragog sina pribijaju na križ; kad su Isusa skinuli s križa i stavili ga u njezino krilo te kad su ga položili u grob.

Zaključujući homiliju, mons. Jerneić je potaknuo župljane da se i pjesmom, na koju ih je podsjetio i koju ih je naučio, često sjete Marijinih žalosti.

Tekst: Elizabeta Turček
Foto: Miroslav Kadija

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr