Kardinal Bozanić predvodio misu zahvalnicu za 25 godina svećeništva

25.6.2020.

 

Dvadeset i osam prisutnih svećenika od njih tridesetčetvorice zaređenih po rukama kardinala Franje Kuharića u zagrebačkoj katedrali na današnji dan 1995. godine, proslavilo je euharistijskim slavljem, koje je u kapeli Srca Isusova Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, 25. obljetnicu svoga svećeničkog ređenja.

U ime prisutnih jubilaraca, Kardinala je pozdravio i zahvalio mu se na predvođenju slavlja preč. mr. Milan Pušec, župnik u župi sv. Dominika u Konjšćini i u župi BDM Snježne u Belcu. "Ovdje smo kako bismo zahvalili Gospodinu na darovanom pozivu na svećeništvo, na dvadeset i pet darovanih godina svećeništva, a ujedno Gospodinu zahvaljujemo i za trideset i jednu godinu Vašeg biskupskog služenja zahvalni za vašu blizinu i vaše povjerenje", rekao je obračajući se Kardinalu preč. mr. Pušec.Kardinal je zahvalivši na pozdravnim riječima rekao kako se rado odazvao pozivu na ovo zahvalno slavlje. "Mi smo danas ovdje da u prvom redu zahvalimo Bogu na darovanom pozivu. Bog je taj koji prvi poziva čovjeka. On je taj koji stoji na početku. I dok zahvaljujemo, molimo i za oproštenje vjerujući u neizmjerno Božje milosrđe, jer Bog se nikad ne umara praštajući. I dok sa zahvalnošću gledamo unatrag, pozvani smo svoj pogled danas usmjeriti prema naprijed, prema budućnosti, prema novim stvarnostima koje Bog stavlja pred nas i na koje nas poziva", rekao je Kardinal. 

U homiliji, Kardinal je tumačeći odlomak navještenog evanđelja u kojem Isus naglašava važnost slušanja i izvršavanja Njegovih riječi, progovorio o karizmama ističući važnost usklađenosti i utemeljenosti djelovanja na Isusovim riječima. Upozorio je na opasnost stavljanja u središte pozornosti nositelja karizmi, pokretača izvanrednih djelovanja umjesto Isusa Krista. Naglasio je važnost poznavanja distinkcije između znanja i poznavanja. Znanje se naime može usvojiti, no važnije je poznavanje. Isus govori da je pravi put poznavanje što znači povezanost između prihvaćanja onoga što Isus govori i vršenja Njegove volje."Samo onaj tko sluša Isusove riječi i životom ih vrši je onaj koji gradi kuću na tvrdoj stijeni koju nikakve oluje ne mogu srušiti. Samozvani proroci nisu pravi proroci", rekao je Kardinal te nastavio: "Danas smo ovdje kako bi zahvalili za dvdeset i pet godina svećeništva. Ovo nas slavlje potiče da se zapitamo koliko smo mi oni koji iz dana u dan odgovorno slušamo Božju Riječ i provodimo je u život. To je kriterij da nas Bog prepozna kao svoje. I zasigurno ne činimo to uvijek savršeno i onako kako bismo trebali, no važno je moći prepoznati svoje slabosti i biti spremni zamoliti Gospodina za Njegovo milosrđe i snagu".

Pozvavši svećenike na trajno zahvaljivanje za svoje svećeništvo, Kardinal je rekao da je ono dar. Bog je Onaj koji prvi poziva, a upravo zajedništvo s Njime i zajedništvo u Crkvi najveća je karizma. Pozvao je također svećenike da mole za novozaređene svećenike u nad/biskupijama i da budu pozorni na klice Božjega poziva u ljudima oko sebe, na župama i u zajednicama.

"Iako živimo u vremenu raznih prestrojavanja i ponekad se čini da nema izlaza, Bog je onaj koji vodi povijest i sve te krize izazov su svima nama da se još više otvorimo Bogu, Njegovim pozivima, znakovima Njegove prisutnosti i zahtjevima poslanja", zaključio je Kardinal.Prije završnog blagoslova, Kardinal se još jednom obratio slavljenicima ukazujući na sveti život bl. Alojzija Stepinca, na njegovo nepokolebljivo pouzdanje u Boga: "Bl. Alojzije je živio u izuzetno teškim vremenima kad se činilo da neprijatelj ne da neće posustati, nego se njegova moć iz dana u dan to snažnije manifestirala, no on nije gubio nadu niti pouzdanja u Boga, jer znao je da je jedini gospodar života i povijesti Bog i da zlo ma kako snažno bilo ne može pobijediti. Draga braćo svećenici, nek vam to pouzdanje nikada ne uzmanjka u vašem svećeničkom životu."

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr