Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije obišao Katedralu i Nadbiskupski dvor

29.5.2020.Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske mr. sc. Marko Pavić obišao je u četvrtak 28. svibnja 2020. godine zajedno sa zagrebačkim nadbiskupom kardinalom Josipom Bozanićem zagrebačku katedralu i Nadbiskupski dvor koji su u potresu pretrpjeli velika oštećenja.

Kardinal Bozanić je, uz mons. Ivana Hrena predsjednika Odbora za obnovu zagrebačke katedrale te ing. Damira Foretića projektanta obnove Katedrale i nadzornog inženjera, upoznao ministra Pavića s oštećenjima na zagrebačkoj katedrali.Nakon obilaska Katedrale ministar Pavić obišao je i Nadbiskupski dvor, a o razmjerima oštećenja govorili su upravitelj Nadbiskupskog dvora preč. Ivica Budinšćak i  nadzorni inženjer na sanaciji Nadbiskupskog dvora i Nadbiskupskog duhovnog stola dipl. ing. Boris Blažević.

Po obilasku Dvora, kardinal Bozanić i ministar Pavić zadržali su se u razgovoru. Kardinal Bozanić je izrazio zahvalnost ministru Paviću na podršci i nastojanjima Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU da se pronađu najbolja rješenja potrebna za neposrednu sanaciju Katedrale i Nadbiskupskog dvora u cilju sprječavanja daljnjih oštećenja. »Zagrebačka katedrala jedinstven je simbol hrvatskog identiteta, ali i spomenik nulte kategorije koji, u liku svoga graditelja Hermana Bollea, otkriva blisku povezanost Zagreba s europskim kulturnim središtima«, rekao je kardinal Bozanić.    

Susretu su uz Ministra prisustvovali gospođa Ana Odak, pomoćnica ministra, gospodin Miroslav Smetiško, glavni savjetnik, gospodin Ivan Bota, savjetnik ministra i gospodin Luka Bogdan, potpredsjednik gradske četvrti Gornji grad i predsjednik Civilne zaštite Gornji grad, a uz kardinala Bozanića susretu su prisustvovali preč. Tomica Šestak, nadbiskupijski ekonom te preč. Ivica Budinšćak.
 
 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr