U Krašiću svečano proslavljen 122. rođendan blaženoga Alojzija Stepinca

9.5.2020.

U petak 8. svibnja 2020. svečanom svetom misom proslavljen je 122. rođendan blaženog  Alojzija Stepinca u njegovoj rodnoj župi u Krašiću, kao i dan Općine Krašić te Osnovne škole bl. Alojzija Stepinca.Skromnije nego inače, zbog pridržavanja epidemioloških mjera nije bilo moguće organizirati svečanu procesiju od Blaženikove rodne kuće u Brezariću do župne crkve u Krašiću. Svečana sveta misa slavila se u 11 sati na otvorenom prostoru ispred krašićke crkve Presvetoga Trojstva pokraj spomenika bl. Alojzija Stepinca kao što je to bilo i 1998. kada je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić blagoslovio i otvorio kip blaženoga Alojzija Stepinca i kada je tom prigodom najavljen  dolazak svetog oca pape Ivana Pavla II. u našu domovinu Hrvatsku te proglašenje Alojzija Stepinca blaženim u Mariji Bistrici, 3. listopada 1998.

Misno slavlje predvodio je vojni ordinarij u miru, mons. Juraj Jezerinac u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Ivanom Vučakom, župnikom župe sv. Josipa sa zagrebačke Trešnjevke preč. Damirom Ocvirkom, dekanom Lipničko – ozaljskim, preč. Josipom Jakovčićem, svim svećenicima Jastrebarskog dekanata, studentom vlč. Ivanom Bingulom, vojnim kapelanom Ilijom Mikulićem te domaćim sinovima krašićke župe vlč. Markom Torbarom i vlč. Darkom Pužinom.
U svojoj homiliji biskup Jezerinac naglasio je svetački život blaženoga Alojzija Stepinca od djetinjstva pa do smrti. Primjer nam je dao da i mi živimo tako. Stavio je naglasak na majku Barbaru od koje je Alojzije naslijedio jaku i živu vjeru, te kako je upravo zahvaljujući majci Barbari koja je tri puta tjedno postila na nakanu da postane svećenik to i postao, kasnije  kardinal, a danas je najsvjetliji lik crkve u Hrvata.

Na kraju misnog slavlja župne animatorice obučene u krašićku narodnu nošnju uručile su zahvalnice u ime Župe Presvetog Trojstva u Krašiću svim njezinim dobročiniteljima.
 
Foto: Foto Jaska studio
Ines Matoš, župna animatorica

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr