Ginekolog dr. Oliver Vasillj na online korizmenoj tribini: „Bez Boga nema života“

20.3.2020.U skladu s Odredbama i pozivom hrvatskih biskupa, hercegovački franjevci u Zagrebu organizirali su posredstvom elektroničkih medija duhovni sadržaj prenoseći u četvrtak 19. ožujka četvrtu u nizu tribina „Može li kršćanin opstati u nekršćanskom svijetu“. Gost je bio ginekolog Oliver Vasilj, a govorio je o svojem vjerničkom iskustvu te na koji način u ginekološkoj ambulanti može živjeti svoju vjeru.

Identitet kršćana

Prvo sam kršćanin, a tek onda liječnik i sve drugo. Na svojem radnom mjestu imamo priliku i mogućnost pokazati tko smo i što smo, ali to nije uvijek lako. Stoga su važni osobna vjera i obiteljski odgoj. Kao osobe rastemo u svakome pogledu - u znanju, moralnim i vjerskim načelima. Sada nakon 18 godina rada u struci lakše mi je neke situacije moralno posložiti. No kao liječnik nisam tu da ih namećem svojim pacijentima, moj je posao kao liječnika dati objektivnu i cjelokupnu informaciju temeljenju na znanju i reći da stvari nisu uvijek crno-bijele.Svoja moralna, vjerska i etička načela nikada ne prebacujem na pacijente. To ne znači da ne mogu razmišljati i biti vjernik u ambulanti, ali mogu jasno dati do znanja da sam za život, da se treba boriti i da nema odustajanja – to je obveza mene kao liječnika“, kazao je doc. Vasilj.Govoreći o pritisku na priziv savjesti kazao je da je više izražen javni pritisak od onoga koji nameću ravnatelji i pročelnici klinika. „U profesionalnome radu nisam se osjetio diskriminiran zbog svojih moralnih i vjerskih načela te činjenice da kada sam postao specijalizant sam se izjasnio da ne želim raditi pobačaje. Vjernik sam i moj je stav prema trudnoći i začeću da bez Boga nema života“, kazao je dr. Vasilj.

Podrška trudnicama

Istaknuo je kako u svom poslu nosi odgovornost da prekine začarani krug straha kod trudnica kada dolaze na pregled:„Dragi je Bog cijelu prirodu posložio fenomenalno, jednom dokazani pozitivni kucajevi srca daju 90 posto šanse da se dijete rodi živo i zdravo, a za samo 10 posto trudnica potrebni su liječnici.“

Govorio je kako u ginekologiji postoje ekstremi trenutci sreće, ali i tuge, posebice kada se dogodi smrt bebe u maternici. Mnogi se roditelji u tom trenutku pitaju što su krivo učinili, prvo im to pada na pamet. „Kao liječnik i vjernik osjećam svojom obvezom da budem podrška osobi da skine tu krivnju sa sebe, da ju krivnja ne izjede, iako kao liječnik nisam tu da emotivno grlim i tješim osobu, ali svojim riječima želim dati podršku“, kazao je dr. Vasilj koji je i posvjedočio kako ga je Bog vodio u izboru životnoga zvanja.Odgovarajući na pitanje o početku ljudskoga života, kazao je da je znanstvena činjenica da život počinje začećem. „Oplođena jajna stanica ima potencijal da se razvije u ljudsko biće. Embrij, fetus, novorođenče – sve je to kontinuitet jednoga razvoja, nema točke u kojoj bismo mogli reći sada smo ljudi, sada nismo. Fetus je čak motorički spretniji od novorođenčeta“, rekao je dr. Vasilj.

Epidemija straha

Govoreći o koronavirusu dr. Vasilj se osvrnuo na opću anksioznost u društvu i prenio preporuke da se mora ograničiti količina informacije koju o tome primamo. „Više od epidemije korona virusa trebamo se bojati epidemija straha koja se nameće kroz medije. Nije to samo epidemija straha od korona virusa. To je epidemija straha za vlastitu egzistenciju, epidemija straha za posao, epidemija straha od samoće, epidemija straha od izoliranosti, epidemija straha od obveza, epidemija straha od zaraze… Smatram da smo pretjerali u strahu, on nas više paralizira, nego smo što nam omogućava objektivni uvid u situaciju“, kazao je dr. Oliver Vasilj.

Sljedećega četvrtka, 26. ožujka gošća tribine kod hercegovačkih franjevaca bit će ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije dr. Ljuba Duvnjak, a s obzirom na odredbe civilnih i crkvenih vlasti prijenos će biti ostvaren na Facebook stranici.
 

Fra Serđo Ćavar

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr