U vivodinskoj župi proslavljen sveti Antun pustinjak u Stojavnicama

17.1.2020.



U petak, dana 17. siječnja 2020., u vivodinskoj župi proslavljen sveti Antun pustinjak u Stojavnicama.

„I naši su stari častili svetog Antuna pustinjaka moleći ga za blagoslov kod blaga i gospodarstva, i imali su više, nego što mi danas imamo i posjedujemo. Nastavimo i mi njihovim stopama.“ – obratio se na samom početku misnog slavlja kamanjski župnik vlč. Stjepan Jakov, mijenjajući domaćeg župnika Markača, te pozdravivši domaće, kamanjske te slovenske hodočasnike.



U propovijedi smo između ostalog čuli kako mi danas ne moramo ići u pustinju i živjeti poput svetog Antuna, nego trebamo ovdje, u našoj pustinji i moliti i raditi. „Čini mi se da mi danas odviše trčimo za materijalnim, a premalo molimo. Kao da veslamo samo s jednim veslom – radimo, ali ne molimo; vrtimo se u krug. Zato i nismo zadovoljni s onim što imamo i posjedujemo. Trebali bismo uzeti u ruke i ono drugo veslo kako bismo krenuli naprijed i prestali se vrtjeti u krug.

A to drugo veslo je molitva. Kao što je i sveti Benedikt rekao: 'Moli i radi' te isto i činio, tako je i sveti Antun radio i molio i bio mnogima savjetnik i za kršćanski život, ali i za zemljoradničke poslove. Pronađimo to drugo veslo i više molimo kako bismo mogli osjećati radost u duši i uživati blagoslov u plodovima zemlje.“ – potakao nas je na razmišljanje vlč. Jakov.

Sanja Benković-Marković,
župna medijska suradnica

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr