Adventska duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke matropolije

11.12.2019.

U Kući susreta „Tabor“ u Samoboru održana je u utorak, 10. prosinca 2019. adventska duhovna obnova za trajne đakone Zagrebačke nadbiskupije te Sisačke i Varaždinske biskupije. Duhovnu obnovu vodio je fra Ivan Matić.Nakon molitve Večernje u kapelici Sv. Franje, fra Ivan je održao nagovor u kojem je na poseban način povezao vrijeme došašća s apostolskim pismom pape Franje o značenju i važnosti božićnih jaslica pod nazivom „Admirable signum“. Fra Ivan govorio je o sv. Franji Asiškom koji je izradio prve jaslice 1223. Istaknuo je kako je siromah iz Asiza u prvom redu bio svjedok evanđelja koji je žive jaslice povezivao s euharistijom. - Franjo, kao đakon u Crkvi, osim što je navijestio evanđelje i propovijedao na tom mjestu u gradu Greciu, želio je slaviti taj događaj spasenja u slavlju euharistije. Nije samo povezao dva grada Betlehem i Grecciu nego je želio vratiti na događaj koji se događa svakodnevno u svakoj euharistiji. -  Ujedno, podsjetio je kako se po rukama svećenika događa Betlehem odnosno spasenje: - Sveti Franjo nije želio slaviti neku predstavu nego je želio povezati Betlehem kao kuću kruha i Oltar kao kuću kruha -

U završnim riječima voditelj kuće Tabor pozvao je trajne đakone da i sami u jednostavnosti Isusovoga rođenja i dubini Otajstva euharistiji, posebno u pripremi došašća i u božićnom vremenu, kroz vlastitu službu u Crkvi i svakodnevne susrete s bližnjima pretaču u stvarni događaj spasenja.

Poslije nagovora, duhovna obnova nastavljena je pokorničkim bogoslužjem s mogućnošću za svet ispovijed te osobne razgovore nakon kojih su sudionici slavili svetu misu. Duhovna obnova završila je zajedničkom večerom i druženjem.

Ilija Nikolić

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr