Radionice za kvalitetniji život osoba starije životne dobi

6.12.2019.


Udruga za unapređenje kvalitete života osoba starije životne dobi »Senior« u partnerstvu s Caritasom Zagrebačke nadbiskupije od kraja listopada ove godine provodi projekt »Zajedno samostalni – psihološka dimenzija životnih vještina«. Projekt je namijenjen osobama starije životne dobi koje žive u vlastitom kućanstvu i korisnici su Caritasovih usluga. Polaznici sudjeluju u psihoedukativnim radionicama usmjerenim jačanju psihološke otpornosti, samoefikasnoti i kapaciteta za nošenje sa stresom kroz edukaciju, proradu iskustava i izgradnju praktičnih vještina.
 
Kroz susrete se također promiče socijalno uključivanje polaznika, putem izgradnje grupne kohezije, povezivanja korisnika i međusobnoj razmjeni iskustava i informacija tijekom susreta. Od problema s kojima se polaznici suočavaju najčešći su briga o budućnosti u kojoj je stalna prijetnja nedostatak financija, narušeno tjelesno zdravlje i problemi s pravnim sustavom koje dodatno zagorčavaju mnogostruki obiteljski problemi i nedostatak podrške okoline.
 
Ovo je prvi ciklus ovakvih radionica, a pri izradi programa u obzir su uzete posebne i višestruke potrebe starije populacije. Prema riječima polaznika, radionice su mjesto gdje se mogu otvoriti bez straha od negativnih reakcija drugih, gdje će dobiti podršku i razumijevanje ali i steći vještine koje im mogu pomoći u svakodnevnom životu. Krajnji cilj programa je pridonijeti povećanju kvalitete života i prevenciji socijalne isključenosti osoba starije životne dobi u Gradu Zagrebu.
 
Aktivnosti se održavaju jednom tjedno u prostorima Caritasa Zagrebačke nadbiskupije, u Ulici sv. Nikole Tavelića 30 u Kustošiji, a provodi ih Zrinka Grotić, psihologinja Udruge »Senior«. Do danas je održano 8 radionica, a posljednje dvije održat će se 6. i 13. prosinca ove godine. Prije formalnog završetka projekta 31. siječnja sljedeće godine, u planu je i jedno neformalno blagdansko druženje polaznika radionica i zaposlenika angažiranih na provedbi Projekta.
 
Projekt se provodi uz financijsku podršku Grada Zagreba.
CZN

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr