U Župi sv. Jelene Križarice prvu zornicu i ove godine predvodio biskup Pozaić

1.12.2019.

U predvečerje Prve nedjelje došašća, u subotu 30. studenoga, župljani Župe sv. Jelene Križarice u Zaboku, prvopričesnici i krizmanici i njihovi roditelji, okupili su se u crkvi kako bi zapalili prvu svijeću na adventskome vijencu. Uz pjevanje adventskih pjesama, čitanje Božje riječi i molitve vjernika, upaljena je svijeća, a obred paljenja svijeće vodio je župnik Marijan Culjak. Paleći prvu adventsku svijeću, molilo se za obitelji i domovinu kao i cijeli svijet. Svijeću je zapalio sjemeništarac Martin Fiket.


U kratkome nagovoru župnik je istaknuo važnost i smisao došašća kao i samih Zornica, završivši nagovor molitvom: "Neka se po Božjem zagovoru dogodi i naše duhovno rođenje i preporođenje kojega trebamo i za kojim čeznemo". Molitveni susret je zaključen adventskim pjesmama.

Sljedeći je dan zagrebački pomoćni biskup u miru mons. Valentin Pozaić predvodio prvu misu zornicu u župnoj crkvi sv. Jelene Križarice uz domaćeg župnika Marijana Culjaka. Biskupu Pozaiću pridružila su se trojica bogoslova koja su se na kraju misnog slavlja ponaosob predstavili, a župnik je župljane pozvao da mole za njih kao i za nova duhovna zvanja.- I ovo Došašće nam objavljuje da se Isus nije umorio od nas: – od mene, od tebe. Bogu je stalo do nas. Bog se brine za nas. Isus je Onaj koji ima doći: – k meni, k nama, u moj dom, u moje srce, u moju štalicu – u moju obitelj, u moju Hrvatsku.  Dolazi među nas i prekrasno će se umiješati u našu povijest, osobnu i nacionalnu, kao kvasac u tijesto – iz kojeg će nastati novi kruh za novi život, sveti život – istaknuo je na početku homilije biskup Pozaić. - Mi smo narod Došašća – narod budućnosti: narod koji je budan, koji bdije i željno očekuje nebeske darove i za Božić i za konac svijeta, i za kraj moga života. Vjernike poziva da svakoga dana učine malo djelo ljubavi i tako će svi dani Došašća biti značajni dani. Isus kuca na vrata vaših domova i srca, svaki dan, svaku noć, svako jutro – kao sada. Oni budni čuju taj glas.  Probudimo svoju vjeru, nadu, čežnju za njegovim kraljevstvom  pravednosti, mira i radosti. – takoođer je u homiliji poručio biskup Pozaić.


 
Na kraju misnoga slavlja župnik Marijan zahvaljuje biskupu Pozaiću na riječima ohrabrenja kao i svim župljanima koji su se okupili na proslavi prve mise zornice.
 
Darko Fiket, župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr