Proslava 25. rođendana zagrebačke župe "Sv. Leopold Mandić, Ljubljanica - Voltino"

2.12.2019.

 


Svečanim euharistijskim slavljem koje je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, župa »Sv. Leopold Mandić, Ljubljanica – Voltino« proslavila je u nedjelju, 2. prosinca četvrt stoljeća svoga osnutka i djelovanja.
      

   
U prisutnosti brojnih svećenika iz susjednih župa Trešnjevačkog dekanata te u nazočnosti ranijih upravitelja župe, vlč. Davora Štuljana i vlč. Marijana Gradinščaka, misno slavlje okupilo je župnu zajednicu te brojne hodočasnike i štovatelje sv. Leopolda Mandića.
 

     
Svečana ulazna procesija o Prvu nedjelju Došašća bila je praćena skladbom J. S. Bacha »Slavim te Gospode«, koju su zajedno s okupljenim pukom otpjevali svi zborovi župe, naglašavajući time temeljnu poruku proslave župnog jubileja koja se sastoji u duhu zajedništva i živoj Crkvi.
         


Pozdravni govor i riječ dobrodošlice kardinalu Josipu Bozaniću uputili su župljani Niko Pavlinović, predstavnik mladih i Jakov Mamić, vjeroučitelj, suprug i otac petero djece.Služba čitanja odvijala se osobito svečano, a osobito valja istaknuti pjevani psalam koji je dojmljivo izvela Josipa Bartovčak, akademski obrazovana glazbenica i voditeljica Nadbiskupijskog zbora mladih.


         
Temeljne misli nadahnute homilije kardinala Bozanića svoje su ishodište imale u Evanđeoskoj poruci Prve nedjelje Došašća i otajstvu Božjeg dolaska, silaska k ljudima u Božićnoj noći te Kristovom ulasku u vremenitost ljudske povijesti s ciljem pokretanja i ostvarivanja novog, obnove čovječanstva.
    

     
S eshatoloških obzora, kardinal Bozanić u svojoj se homiliji prisjetio povijesnog vremena u kojem se rađala župna zajednica i pripremali administrativno-pravni temelji nove župe. Istaknuvši strah i nadu, kao dominantne emocije koje su vladale u godinama neposredno nakon završetka Domovinskog rat, kardinal se osvrnuo na davnu 2002. godinu i blagoslov gradilišta na kojem je nastala današnja župna crkva i pastoralni centar. Vizionarski duh i nepokolebljiva vjera pokojnog vlč. Franje Juraka trajno je svjedočanstvo o Crkvi koja se ne želi zatvoriti u nemogućnost niti posustati pred zaprekama, bez obzira na njihov intenzitet i domet, upozorio je kardinal u svojoj homiliji.
         


Prije završnog blagoslova župnik vlč. Željko Lovrić uputio je zahvalu svim koncelebrantima te na osobit način uzoritom gospodinu, kardinalu Josipu Bozaniću na njegovu dolasku i predslavljenju sv. Mise te podjelom nagrada za životno djelo osobito iskazao svoju zahvalnost gospodi: Marijanu Jakubinu, umirovljenom sveučilišnom nastavniku i likovnom umjetniku, Anti Dropuljiću, akademskom glazbeniku i voditelju crkvenog zbora u kontinuitetu od 40 godina te vlč. Davoru Štuljanu, upravitelju župe u razdoblju od 2000. do 2013. godine. Župnik Lovrić istaknuo je izvrsnu suradnju na opće dobro stanovnika naselja Ljubljanica i Voltino s dužnosnicima i to od razine gradske četvrti pa sve do gradske uprave.
 
 
      
Ozračje slavlja i radosnog zajedništva u društvu svećenika iz župa Trešnjevačkog dekanata i kardinala Josipa Bozanića završilo je u kasno poslijepodne blagoslovnom molitvom, nakon susreta s mladima župe, župnim suradnicima i vjernicima te prigodnog zajedničkog objeda u novouređenoj dvorani župnog pastoralnog centra.
 


Valja svakako istaknuti da je središnjem slavlju u nedjelju, 1. prosinca, prethodio bogat i raznolik duhovni, kulturni i glazbeni program pod nazivom »Akademski tjedan«. Isti je započeo u utorak, 26. studenog otvorenjem izložbe dječjih radova »Župi za rođendan« pod stručnim vodstvom profesorice Anice Čehulić i profesora Marijana Jakubina, a završio u subotu, 30. studenog promocijom monografije o povijesti župe »Nova crkva za novo doba« te prigodne izložbe »Župna crkva – zgrada vjere«. Navedene događaje u glazbenom smislu oplemenilo je pjevanje članica župne Scholae cantorum, osnovane u studenom 2018. pod umjetničkim i stručnim vodstvom maestra Javora Valjaka te koncerti komornog orkestra »Željezničar« i orkestra Hrvatske vojske.
   

      
Glazbeno-meditativni program pod naslovom »Meditacija za Riječ i orgulje« koji se održao u srijedu, 27. studenog poslije večernje sv. Mise, motiviran je željom da se na višoj estetskoj razini pred Presvetim oltarskim Sakramentom izrazi Bogu duboka zahvalnost za dar zajedništva i nove župne crkve u ime svih članova župne zajednice te hodočasnika i štovatelja zaštitnika Župe sv. Leopolda Mandića. Ideja vodilja navedenog programa precizno je izražena riječima Josepha Ratzingera, pape emeritusa Benedikta XVI.:
 

 
»Čovjek koji je odveden od sama sebe, luta u praznome, bez svoga mjesta; upravo u ovoj prividnoj slobodi on je izgnanik, zarobljenik, beskućnik. Nasuprot tomu, dar Krista pobjednika znači povratak kući i ono što je time omogućeno: gradnja kuće. A kuća znači „Crkva“. Sloboda je „kuća“, a ne raspršenost. Učinak je Duha „kuća“, davanje zavičaja, jedinstva. Jer Duh je ljubav. Crkva je apostolska; ona je moleća Crkva, okrenuta Gospodinu – „sveta“ ; i ona je jedna.
Nova zajednica, novi Božji narod, govori u svim jezicima, i tako je od prvoga trenutka svoje egzistencije predstavljen kao „katolički“.
Zadaća Crkve, poput one Kristove, prvenstveno je da razgovara s Bogom, da se sjeća svog suvereniteta, da sve podsjeti, osobito kršćane koji su izgubili vlastiti identitet, na pravo koje Bog ima nad onim što njemu pripada, odnosno, nad našim životom. Osobito kako bi dao svježu pokretačku snagu zadaći cijele Crkve da izvede ljude iz divljine u kojoj se često nađu, na mjesto gdje je život, prijateljstvo s Kristom to koje nam daje život u punini.
Ovo je glavna svrha kako ne bi zaboravili što to karakterizira naš život: vjera. Postojati u pustinji, donoseći tišinu onih koji nemaju što reći, primamo radost vjere i govorimo o njoj na novi, obnovljeni način.
»Stoga čvrsto stojte na tlu svoga srca! ... Što znači stajanje, naučio nas je Apostol, napisao je Mojsije: „Mjesto na kojem stojiš sveto je tlo.“ Nitko ne stoji tko čvrsto ne stoji u vjeri ... I još je jedna riječ zapisana: „Ti pak čvrsto stoj uza me“. Čvrsto stojiš uza me ako stojiš u Crkvi. Crkva je sveto tlo na kojem trebamo stajati... Stoj dakle čvrsto, stoj u Crkvi. Stoj čvrsto ondje gdje ti se želim pokazati, ondje ču ostati s tobom. Gdje je Crkva, ondje je čvrsto stajalište tvoga srca. U Crkvi počivaju temelji tvoje duše. Jer u Crkvi sam ti se pokazao kao nekoć u gorućemu grmu. Gorući grm si ti, a ja sam vatra. Ja sam vatra da bih te rasvijetlio, da bih spalio trnje tvojih grijeha, da bih ti darovao naklonost svoje milosti.«

(Ratzinger, Joseph. Zajedništvo u Crkvi. [Biblioteka Fides; 31.], str. 58-59; 61; 161-162: citirano: Ambrosius, Epistola 63, 41.42(PL 16, 1200 C/D), prijevod i navod kod H. Rahnera, Mater Ecclesia. Lobpreis der Kirche aus dem ersten Jahrhundert, Benziger 1944, str. 64. 
Andrea Horić
župna medijska suradnica
Foto:
 Tihomir Stančec
 
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr