U službu uvedeni prebendari Prvostolne crkve zagrebačke

29.11.2019.Službom riječi u koru iza glavnoga oltara Uznesenja Blažene Djevice Marije u Zagrebačkoj katedrali, koju je predvodio mons. Ivan Šaško, pomoćni biskup zagrebački, u petak 29. studenoga 2019. u službu prebendara Prvostolne crkve zagrebačke uvedena su četvorica novih članova: preč. dr. Denis Barić, tajnik Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, docent pri Katedri religijske pedagogije i katehetike na Katoličkom bogoslovnom fakultetu (KBF) Sveučilišta u Zagrebu i katedralni ceremonijar; preč. dr. Josip Šimunović, ravnatelj Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta i redoviti profesor iz područja humanističkih znanosti, polja teologije i grane pastoralne teologije na Katedri pastoralne teologije KBF-a; preč. dr. Ivan Štengl, sudski stručnjak pri Međubiskupijskim sudovima u Zagrebu te pastoralni suradnik u Župi Presvetoga Trojstva u Svetoj Nedelji te preč. Konrad Žižek, pomoćnik Posebnog povjerenika za Zbor prebendara te pastoralni suradnik u Župi sv. Kuzme i Damjana, Vrhovac. Novi prebendari na službu stupaju s Prvom nedjeljom došašća, tj. 1. prosinca 2019.


 
U uvodnoj riječi biskup Šaško istaknuo je kako «ovakva slavlja nisu česta, ali ipak pripadaju redovitosti života naše Zagrebačke nadbiskupije, a naše zajedništvo u ovoj apsidi i koru budi zahvalu i poštovanje, dok se spominjemo kako su stoljećima prije nas u sličnim procesijama dolazili kanonici i prebendari na molitvu Časoslova, na davanje hvalu Bogu i na upućivanje raznih prošnja koje su proizlazile iz povijesnih okolnosti u kojima je živjela naša mjesna Crkva.» 


 
Rastumačivši etimologiju i značenje riječi kor (grč. horós), njegove nas tri odrednice: zajednička pjesma, vrt i kruna, kako je rekao, «upućuju na dublje značenje, na otajstvo našega spasenja koje ima početke u Božjoj trojstvenoj pjesmi ljubavi, u 'plesu i pjesmi' Božjega milosrđa koje je dovelo do utjelovljenja Isusa Krista, da bi čovjeku vratio dostojanstvo koje je izgubio u vrtu Stvaranja, a ponovno zadobio u vrtu uskrsnuća; da bi mogao primiti krunu pobjede nad grijehom i smrću krunu slave vječnoga života.» U uvodnoj je riječi mons. Šaško također podsjetio da je, zbog svoje predane ispovjedničke službe, zaštitnik prebendara sveti Leopold Bogdan Mandić, a njihovo geslo: Omnia ad maiorem Dei gloriam (lat. sve na veću slavu Božju).


 
Dekret zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojim je 2. listopada 2019. imenovao nove prebendare zatim je pročitao kanonik-lektor mons. Stjepan Večković, dok je njihove sažete životopise pročitao kanonik-kantor mons. Stjepan Kožul. Uslijedilo je ispovijedanje vjere te davanje obećanja novih prebendara o vjernome obavljanju prebendarske službe i savjesnome upravljanju crkvenim dobrima.


 
Novim članovima Zbora prebendara zagrebačke katedrale pri uvođenju su u službu predani i znakovi prebendarske službe vidljivi u posebnosti ruha: moceta i biret. Budući da su pektoral, koji tvori uže ispleteno od crnih i zlatnih niti, te prsna medalja u obliku križa na kojemu će biti istaknut Krist-Pantokrator, Svestvoritelj i Svevladar, te lik Blažene Djevice Marije i sv. Leopolda Mandića, u izradi, oni će im se predati naknadno.


 
Uime novih članova Zbora prebendara zagrebačke katedrale svima je zahvalio preč. dr. Barić, dok su pjevanje slavljene Službe Božje riječi predvodili članovi Bogoslovskoga okteta.


 
Kao drugi zbor svećenika uz katedralu, nakon Prvostolnoga kaptola zagrebačkoga, Zbor prebendara zagrebačke prvostolnice osnovan je u 13. stoljeću, a nove članove je, prema novome Statutu Zbora od 14. rujna 2019., zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić imenovao 2. listopada 2019. Pod predsjedanjem zagrebačkoga nadbiskupa kardinala Bozanića 12. listopada 2019. održana je konstituirajuća sjednica novoga sastava Zbora prebendara u Nadbiskupskome dvoru na kojoj je za dekana izabran preč. dr. Denis Barić, za vicedekana dr. Josip Šimunović, za ekonoma preč. Konrad Žižek te za cenzora Zbora prebendara preč. dr. Ivan Štengl.
 
FOTO: Bernard Ćović/GK
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr