Kardinal Bozanić otvorio izložbu "Papa hrvatske nade"

27.11.2019.

U sklopu svečanoga akademskoga čina predstavljanja zbornika  radova «Da život imaju» u povodu 70. rođendana kardinala Josipa Bozanića, metropolita i nadbiskupa zagrebačkoga, u zagrebačkome Nadbiskupskome pastoralnome institutu otvorena je, u utorak 26. studenoga, prigodom 25. obljetnice prvoga pastoralnoga pohoda pape Ivana Pavla II. Zagrebu i Hrvatskoj u rujnu 1994., izložba „Papa hrvatske nade”. Izložbu je otvorio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić.


 
Izložbu je, u suzajedništvu s djelatnicima Instituta, priredio mons. Nedjeljko Pintarić, ravnatelj Dijecezanskoga muzeja, u spomen na nezaboravne pastoralne pohode Lijepoj Našoj svetoga Ivana Pavla II., pape.  Predstavljajući izložbu, u uvodnim je riječima pomoćni biskup zagrebački mons. Šaško povezao Kardinalove, kako je rekao, crtice i iskre sjećanja na susrete sa svetim Ivanom Pavlom II., kako bi potaknuo mlađe da prepoznaju veličinu koja nadilazi. Biskup Šaško podsjetio je na nezaboravne trenutke Papina pohoda, njegove organizacije te oduševljenja hrvatskoga naroda u onoj neizvjesnosti vremena rata koji je proživljavao. Prostorno je izložba, sačinjena od poruka, podataka, predmeta vezanih uz pohode do plakata i fotografija, vrlo malena, ali je „puno važno osjetiti ono što izložba ne može izložiti, a što povezuje ta slavlja, njihovu pripremu, njihovu događajnost i njihove odjeke, a to je hrvatsko oduševljenje. Neizrecivo, snažno, nosivo, kršćansko oduševljenje“, kazao je biskup Šaško, spomenuvši kako bi po, kako stoji u podnaslovu izložbe „Od hodočasnika do zagovornika“ Gospodina trebalo moliti za milost oduševljenja koje nedostaje današnjem hrvatskome društvu.

 „Ovo okupljanje želim da bude upravo u znaku Ivana Pavla II. I zbog toga otvaramo ovu izložbu. On nas je zadužio, zadužio je hrvatski narod, hrvatsku državu, on je zadužio Europu i čovječanstvo.”, kazao je kardinal Bozanić nakon uvodne riječi mons. dr. sc. Ivana Šaška, pomoćnog biskupa zagrebačkoga te, uz zahvale za zajedništvo akademskoga čina, otvorio izložbu.

Izložba je otvorena do 20. prosinca te ju je moguće pogledati svakim radnim danom od 10 do 16 sati.


 Foto: Petar Belina
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr