U Lugu Samoborskom obilježen Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

17.11.2019.U nedjelju 17. studenoga u župi sv. Ivana Krstitelja, na poseban smo način obilježili Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i u prekrasnom zajedništvu i ljubavi odali počast svim preminulim braniteljima i zahvalili Bogu na daru naše slobodne domovine Hrvatske. Obilježavanje je počelo s molitvom kod znamenitih stepenica u Bregani gdje je župnik vlč. Josip Čulig predmolio molitvu u zajedništvu s braniteljima i sa članovima mjesnog odbora Bregana.

Prisutni su bili i zamjenik župana Zagrebačke županije gospodin Hrvoje Frankić, ravnatelj škole gospodin Igor Matijaščić te mladi i djeca i župljani župe. Nakon molitve krenuli smo na svetu Misu u župnu crkvu sv. Ivana Krstitelja u Lug Samoborski. Misu je predvodio župnik vlč. Josip koji je spomenuo koliko je važno da zajedno molimo, da ovakve važne dane na poseban način obilježavamo i da Bogu zahvalimo za našu domovinu Hrvatsku, osobito za hrvatske branitelje koji su poginuli i život svoj dali za nju.Nakon Mise je bila svečana akademija koju su pripremili mladi iz župe. Oni su naglasili važnost žrtve za Vukovar i posvjestili svima nama koliko smo možda premalo oni koji se Bogu mole da čuva Hrvatsku te da svojim zalaganjem u pogledu prema Nebu budemo bolji jedni prema drugima. Unutar akademije nam je posebno poučno predavanje održao gosp. Damir Borovčak, publicist i promicatelj istine o Domovinskom ratu, o Maceljskim žrtvama te o važnosti lika i djela sv. Josipa kao zaštitnika naše Domovine.

Naglasio je važnost prvog ulaska srpske vojske u Vukovar davne 1848. godine kada su ubili grofa Eltza. Također je progovorio o važnosti vjere i molitve u obrani Hrvatske, kao i o rušenju vjerskih objekata u Vukovaru gdje su Srbi bili svjesni koliko je vjera u Boga ona koja nas Hrvate čini i dobrima i domoljubima i zaljubljenicima u kvalitetan svakodnevni život prepun i nade i ljubavi.

Unutar tog izlaganja nam se obratio i dragi poseban gost gospodin Nikica Burić "Samoborac", zapovjednik Sajmišta u obrani Vukovara koji je spomenuo koliko je mladih života ubijeno u Vukovaru i kako bi danas mladi trebali iskreno voljeti Hrvatsku i ostajati u njoj. I na Misi i na akademiji su također bili prisutni zamjenik Župana, ravnatelj škole kao i branitelji, pripadnici 151. samoborske brigade u vojničkim odorama te mladi, krizmanici i velik broj župljana. Na kraju svega smo zapalili lampaše na ogradi ispred crkve bez obzira na kišu i kratko se podružili uz peciva i piće.

NEMOJMO NIKAD ZABORAVITI ŽRTVU VUKOVARA, ŠKABRNJE I OSTALIH RAZORENIH MJESTA U DOMOVINSKOM RATU I NEKA NAS TA VELIKA ŽRTVA POTAKNE DA ČUVAMO NAŠU DOMOVINU HRVATSKU, NAŠE OBITELJI, NAŠE MLADE I DJECU TE BUDEMO PONOSNI HRVATI ĶRŠĆANI!

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr