Zlatni jubilej u zajedništvu s kardinalom Bozanićem

10.11.2019.
Hrvatske katoličke zajednice Aalen i Heidenheim u  Njemačkoj ovoga su vikenda proslavile 50 godina postojanja. Središnji događaj bila je nedjeljna euharistija 10. studenog koju je u crkvi sv. Marije u  Heidenheimu predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zajedništvu s desetak svećenika, njemačkih i hrvatskih, te voditeljem Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim  vlč. Vilimom Koretićem.

Na početku mise vlč. Koretić izrazio je radost što Hrvati i u ovom dijelu Njemačke mogu Gospodina slaviti na narodnom jeziku punih 50 godina. "Vjera nas povezuje, iz svih mjesta i krajeva Lijepe naše i Bosne i Hercegovine", istaknuo je na početku u duhu gesla jubilejske proslave. Također je podsjetio da je ovo četvrti pohod zagrebačkog nadbiskupa Bozanića Hrvatima u Aalenu i Heidenheimu. Vlč. Koretić predstavio je svakoga od desetak svećenika koji su koncelebrirali, a posebno je pohvalio vjernike laike u katoličkim zajednicama: "Pastoralna vijeća i drugi angažirani vjernici mnogo čine, zauzimaju se, pokreću druge i poznanike kako bi konkretna vjera u djelima mogla živjeti." Zajedništvo s Hrvatima u Crkvi koja je jedna obitelj potvrdili su u uvodnim govorima i župnici Aalena i Heidenheima, te dekan heidenheimski prof. dr. Sven van Meegen koji je, pozdravljajući zagrebačkog nadbiskupa, na hrvatskom jeziku naglasio što je za Hrvate i Nijemce osnova zajedništva u Crkvi: "Tvoj narod je moj narod, i tvoj Bog je moj Bog. Tko vjeruje, nikad nije sam."Uvodeći u misno slavlje kardinal Bozanić rekao je da si mi pripadamo u Bogu, i po Bogu i u Bogu jedni drugima. Vjernicima je prenio pozdrave biskupa iz Hrvatske i BiH te rekao da želi biti znak tog našeg zajedništva koje je stvarno. "Neka ovo slavlje bude slavlje zahvale, povjerenja i pouzdanog pogleda u budućnost."

Kardinal Bozanić je u propovijedi protumačio liturgijska čitanja i izdvojio temu pripadanja. Govoreći o Isusovom odgovoru farizejima i saducejima kome nakon smrti pripada žena koja je sedmorici braće bila žena, ukazao je na Isusovo pokazivanje pravog vida stvarnosti, da postoji uskrsnuće i nakon toga nema više pitanja o pripadanju: "Na zemlji se posjeduje, a s one strane se pripada samo Bogu. I po Bogu smo u zajedništvu sa svima." Komentirao je i problem ako muž umre, a ne ostavi djecu za sobom. "Zanimljivo je da u hebrejskom jeziku ista riječ označava i muškarca i spomen-memoriju - zaka. Trajnost ocu jamči njegov sin, ali to je trajnost zemaljska koja vrijedi samo do smrti. Postoji drugi Sin, Sin Božji u kojem smo svi braća i sestre, i u kojem i mi postajemo Božji sinovi i kćeri. I On je Bog živih, a ne mrtvih. U tom Bogu postoji pripadnost. I svi mi pripadamo tom Bogu, živimo u Bogu i On se predstavlja kao naš Bog i Bog onih koji su umrli, a njemu su pripadali. Temeljna poruka današnjeg evanđelja govori da je ispred nas Bog i kad njemu pripadamo, onda i smrt ostaje iza nas. Čovjek ne posjeduje čovjeka. Svi pripadamo Bogu i u Bogu smo povezani u tom zajedništvu pripadnosti, povezanosti, ljubavi koja traje. To je veliko otajstvo života. Čovjek je rođen na ovoj zemlji, ali je određen da traje zauvijek, jer ima Boga."

U duhu ove poruke aktualizirao je i 50. obljetnicu Hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim. "Bog se predstavlja kao naš Bog. Bog je to onih vjernika koji se okupljaju u ovim katoličkim zajednicama. To je ono što u prvom redu danas slavimo - 50 godina okupljanja u Božje ime, 50 godina neprestanog slavljenja Euharistije na hrvatskom jeziku zahvaljujući velikodušnosti Katoličke Crkve u Njemačkoj. Zato smo došli ovdje da obnovimo taj spomen, memoriju što Njemu pripadamo. I taj nas Bog učvršćuje u zajedništvu i čuva nas od Zloga, a Zlo je zapravo đavao koji je majstor podjela i laži. Tamo gdje je podjela, gdje se podmeću neistine, on je na djelu. I što se manje njega spominje, to je jače njegovo djelovanje."

Kardinal Bozanić se osvrnuo i na poruku koju nam je svojim životom na ovu temu ostavio bl. Alojzije Stepinac. "U onom presudnom trenutku, kada je kao mladi svećenik trebao preuzeti na sebe breme velike Zagrebačke nadbiskupije, nije tražio saveze čak ni kod najbližih suradnika. Oslonio se potpuno na Boga. Sa svoj rad, svu svoju žrtvu u prihvaćanju tog poziva predao je Bogu. I to je ono što ga je pratilo do posljednjeg dana njegova života ovdje na zemlji. To mu je davao snage. Nije mu bilo lako niti za vrijeme Drugoga svjetskog rata niti u komunizmu. Ali ono što ga je pratilo bilo je čudesno pripadanje Bogu. Bio je Božji čovjek u nezgodnim vremenima." Pomalo osobno, zagrebački nadbiskup je s Hrvatima u Njemačkoj podijelio zapažanje sa Stepinčeva groba: "Kad klečim pred njegovim grobom u Zagrebačkoj prvostolnici, kao da struje dvije riječi s toga mjesta kojega pohađaju i stari i zreli, mladi i studenti prije i nakon ispita. Sa Stepinčevim grobom Zagrebačka katedrala je postala ispovjedaonica grada Zagreba i šire. A ispovijed omogućuje čovjeku da još slobodnije pripada Bogu."Pojasnio je i na koje dvije riječi misli koje zrače iz Stepinčeva groba - nada i savjest. "On nadu nikada nije izgubio. Vjerovao je ne samo ono što će biti nakon smrti, već je proročki predvidio razvoj situacije. Ono što se ne gradi na temelju Božjem, ne traje dugo. Nadati se protiv svake nade." A vezano uz savjest, podsjetio je na Stepinčevu rečenicu sa suđenja: "Moja je savjest čista." "To može reći samo čovjek koji je u dubokom kontaktu s Bogom i koji svoj život mjeri po Božjim zapovijedima. Kao da Stepinac kaže: Moja je savjest čista, i zato se ne bojim ni suda Božjega ni suda ljudskoga. Doći će vrijeme kad će i ljudski sud to pokazati. To je veličina čovjeka koji pripada Bogu."

Čovjek koji je u miru s Bogom, on je blizak bratu i sestri s kojima živi, i ta je povezanost posljedica pripadanja Bogu. U ovom jubileju "slavimo svijest da mi pripadamo Bogu i želim da to posvijestimo, a onaj koji to živi drugačije se odnosi i prema onima s kojima je zajedno, i to pripadanje Bogu stvara poveznice - s Bogom i s ljudima. Povezanost je posljedica pripadanja Bogu." Zato je kardinal Bozanić upozorio kako je ključ opstanka zajednice u povezanosti: "Nemojte se dati zavesti djelom Zloga koji želi razdvajati." Vjernike je pozvao na vjernost zavjetu naših starih, a to je slavlje Euharistije: "Draga moja braćo i sestre, nas je u i domovini i ovdje sačuvala Misa. Ona nas povezuje s Bogom, ali i međusobno. Ona nam omogućuje da se nađemo zajedno i prije i nakon mise. Biskupi u Njemačkoj spominju da hrvatski vjernici rado dolaze na svetu misu. To je naša baština. Budimo ponosni na to. Time možemo dati doprinos katoličkoj zajednici u kojoj živimo."

Kardinal Bozanić pozvao je mlade rođene u Njemačkoj i koji su ga oduševili dan ranije pjesmom, plesom i hrvatskim narodnim nošnjama, da čuvaju svoje: "Nosite nešto posebno, nosite porijeklo i nešto što pripada hrvatskom identitetu. Čuvajte svoje i budite dobri graditelji društva u kojem živite." Zagrebački je nadbiskup zahvalio i svećenicima koje je Crkva poslala da prate narod u iseljeništvu, a vjernicima je poručio: "Budite u zajedništvu s njima. Zajedništvo svećenika i naroda tijekom povijesti resilo je naš narod. Neka to traje i danas. Samo u tom zajedništvu možemo ići naprijed." A na kraju propovijedi je zaključio: "Čovjek koji obnavlja memoriju svoje prošlosti otvara se budućnosti."

Na kraju misnoga slavlja voditelju hrvatskih katoličkih zajednica Aalen i Heidenheim vlč. Vilimu Koretiću kardinal Bozanić je zahvalio za služenje našem narodu i darovao mu medaljon s likom sv. Ivana Pavla II. što ga je Zagrebačka nadbiskupija izdala prigodom njegove kanonizacije. Pritom je podsjetio: "Mi vjernici Hrvatske znamo što je Ivan Pavao II. značio u teška vremena za naš narod i Crkvu, ali ne samo za nas, nego i za Europu. Ovih dana smo se sjetili 30. obljetnice pada Berlinskog zida. Sigurno je da je i on tome dao svoj doprinos."Misi je, uz brojne vjernike iz ovog dijela Njemačke, nazočio i generalni konzul iz Stuttgarta Ivan Sabljić. U narodnim nošnjama, pak, pjevali su, uz domaće zborove, i članovi studentskog Kulturno-umjetničkog društva "Ivan Goran Kovačić" iz Zagreba. Proslavi zlatnog misijskog jubileja prethodila je dvodnevna duhovna obnova 7. i 8. studenog koju je predvodio fra Damir Pavić, tajnik Franjevačke provincije Bosne Srebrene.Tanja Maleš Popec; Foto: Renata Sedlar Poljak

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr