Biskup Pozaić predvodio misu Zahvalnicu u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku

4.11.2019.


U župi sv. Jelene Križarice, u nedjelju 3. studenoga misu zahvalnicu za dar kruha i plodove zemlje predvodio je mons. Valentin Pozaić, pomoćni zagrebački biskup u miru. Na toj misi prisustvovali su brojni vjernici, Udruga lovaca koja je proslavljala svog zaštitnika sv. Huberta kako bi svojom molitvom zahvalili Gospodinu na svim darovima koje kroz cijelu godinu dobivamo.


Župnik vlč. Marijan Culjak na početku misnog slavlja je istaknuo kako nas Bog svakodnevno obasipa dobročinstvima i danju i noću, daje nam svaku zraku sunca, svaku kap kiše koju natapa zemlju i oplođuje. Na svem bogatstvu svih tih darova moramo biti Bogu zahvalni svakoga dana ne samo danas na nedjelju zahvalnicu.


U homiliji biskup Pozaić je naglasio kako je zahvalnost znak plemenite duše. "Molitva zahvale je najuzvišenija vrsta molitve. Tako se i u grčkom jeziku za našu svetu Misu kaže 'Euharistija' – a što znači djelo zahvaljivanja Bogu. Mi to kod svake Mise činimo, ponavljamo – ali ne svraćamo na to pozornost. Tako kod pretvorbe govorimo: 'On uze kruh, tebi zahvali, razlomi i dade učenicima... Isto tako pošto večeraše, uze kalež, ponovno ti zahvali i dade učenicima...' Po tom obilježju i cijela se Misa naziva 'Zahvaljivanje – Euharistija'.  Zahvaljujemo za dar Isusa Spasitelja, za Kruh života od Posljednje večere, za dar otkupljenja na Križu i po Isusovu uskrsnuću. Bogu zahvaljujemo svaki dan za neizrecivo mnoštvo darova, pa i križeva, od ustajanja pa do lijeganja, prije posla, tijekom posla i na završetku posla, kad oremo i sijemo, kad žanjemo i slavimo, i u radosti uspjeha, ali i kad drugima darujemo.Vaš gospodin župnik Marijan rekao mi je da će danas ovdje među nama, u zahvali, biti i prijatelji sv. Huberta. Sjećajući se svoga zaštitnika, zagovornika, sjećaju se radosti i brige oko svega stvorenoga, ovog zemaljskog vrta u kojem živimo. Bog je stvorio čovjeka i smjestio u Edenski vrt: da ga obrađuje i mudro čuva – za sebe i svoju djecu, i buduće naraštaje. Zemlja je zajednički dom za sve stvoreno: ljude, životinje, i sve oko nas. Tu upoznajemo miline Božjeg stvaralačkog djela, nebrojene biljke i životinje na kopnu i u moru, u one u divljini, i one oko kuće, i posebno vjernog prijatelja – peseka", rekao je biskup Pozaić nastavivši: "Možda ponekad i pomislimo, što bi bilo vrlo lijepo, da je i samo naše postojanje, naš život i rad, naša obitelj, ljubav i radost, sreća života – jedan veliki Božji dar. Što sam ja drugo nego zbîr – pušlec -  Božjih darova?! Zahvaljivanje je životni i nužni dio našeg odnosa s Bogom. Naš temeljni odnos prema Bogu neka, dakle, bude odnos zahvalnosti. Zato danas molimo: Bože, daj mi srce zahvalno! I na kraju, što da vam kažem? Divno vas je vidjeti danas ovdje – i to ne samo jednoga - nego tolike, i tako revne u zahvalnoj molitvi. Gledajući taj prizor, ovaj naš sveti zbor, budimo ponosni: Isus danas može biti radostan, jer vidi da znamo i želimo biti zahvalni."


Darove na oltar uz prigodne tekstove prinijeli su ovogodišnji krizmanici prinoseći na dar: kruh, vino, žito, voće i povrće, grožđe, cvijeće, zemlju i ostale plodove. Brojni plodovi položeni ispred oltara ukrasili su i svetište crkve. Čitavo slavlje proteklo je u duhu zajedništva, zahvalnosti i radosti. Na kraju slavlja sve završilo pjesmom zahvale Tebe Boga hvalimo. Biskupu Pozaiću u ime župe zahvalio je župnik Culjak te mu uručio prigodni dar koji će ga prisjećati na dolazak u Zabok - licitarsko srce u znaku biskupovog grba i župne crkve sv. Jelene Križarice, a kojeg je izradila Mateja Lesičar.

Darko Fiket,
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr