Kardinal Bozanić predvodio euharistijsko slavlje proslave 50. obljetnice postojanja Župe Sveta tri kralja na Baniji

21.10.2019.Župa Banija je, na Misijsku nedjelju 20. listopada 2019., proslavila jubilarnih 50 godina postojanja. Svečano euharistijsko slavlje proslave 50. obljetnice predvodio je uzoriti kardinal Josip Bozanić, nadbiskup zagrebački uz koncelebraciju župnika Antuna Kolića, prijašnjih župnika župe sv. Tri kralja, karlovačkog dekana i župnika župe Presvetog Srca Isusova preč. Dražena Karačića, mons. Antuna Sentea ml., rektora Nacionalnog svetišta sv. Josipa i župnika župe Gospe Snježne – Karlovac te ostalih upravitelja župa i župnika karlovačkog dekanata. Proslava obljetnice privukla je brojne župljane, vjernike karlovačkih župa kao i predstavnike Grada Karlovca i Županije. Sveti misu animirali su župni zbor sv. Tri kralja i „Sancti Tres Reges“, zbor mladih župe sv. Tri kralja.Pet desetljeća prošlo je otkako su banijanski vjernici dobili svoju župu koje je nekada bila dio župe Hrnetić. Na povijest i važnost župe podsjetio je kardinal Josip Bozanić u svojoj propovijedi te istaknuo vjernicima važnost nade i vjere. Osvrnuo se na činjenicu da se u ono vrijeme činilo nemoguće osnovati još jednu župu u gradu Karlovcu, a zatim je nadodao kako se iz primjera današnjeg dana vidi da je to itekako moguće.

U homiliji je Kardinal nekoliko puta naglasio kako je važno ustrajati u molitvi i ne posustati jer Bog čuje i uslišava naše molitve. Spomenuo je i projekt mladih „72 sata bez kompromisa“ koji se održavao protekla tri dana u cijeloj Hrvatskoj te time naglasio važnost djelovanja katoličke mladeži u društvu. - Poručio bih našim mladima ovdje, mladima diljem naše Zagrebačke nadbiskupije i domovine, bez kompromisa, što to znači, 72 sata bez kompromisa. Znači, bez kompromisa činiti dobro i to je ono što Isus danas pohvaljuje. Pohvala njima, a ja danas u ime Crkve dajem pohvalu i vi ju prenesite, osobito onima koji su volonteri u Zagrebu, da vas je nadbiskup pohvalio - istaknuo je kardinal Josip Bozanić.
 
- Mi smo danas ovdje jer Bogu želimo zahvaliti na 50 godina ove župe čiji počeci se spominju i prije 50 godina - kazao je Kardinal i nastavio: - Osnovana je po dekretu kako pišu spomenici, 1. srpnja 1969. godine, ali zaživjela je tek kada ju je preuzeo tadašnji župnik iz Hrnetića, 22. rujna 1969. godine. Razni spomenici govore kako je pred prepunom crkvom Sveta Tri Kralja, tadašnji župnik Viktor Štimec pročitao osnutak nove župe. -
 
Velikom danu za ovu župu prethodila je trodnevnica koju su predvodili bivši župnici ove župe, a teme trodnevnice bile su bogoslovke kreposti: vjera, nada i ljubav. - Presretni smo što slavimo jedan okrugli broj, pola stoljeća jedne župe. Možemo reći da je od osnutka prošlo i puno i malo godina, ima župa koje su puno starije od naše, ali željeli smo potaknuti vjernike da se prisjete  puno milosti i sakramenata koje su dijelili župnici u tih 50 godina. Ja sam sedmi župnik, nažalost dvojica prijašnjih župnika su pokojna, prvi župnik, spomenuti Viktor Štimec upravljao je župom 28 godina, a nakon njega, godinu dana župnik je bio Dragutin Oraić - istaknuo je sadašnji župnik Antun Kolić.
Vlč. Ivica Mađer, župnik župe sv. Ivana Nepomuka – Glina bio je župnik župe Banija od 1998. do 2001. Vlč. Josip Horvat koji je bio župnik župe sv. Tri kralja od 2001.g do 2004.g.  trenutni je župnik župe sv. Ivana Krstitelja – Ivanja Reka i župe sv. Ivana Pavla II – Jelkovac. Vlč. Josip Priselac, župnik župe sv. Mavra opata – Bosiljevo i župe sv. Magdalene – Prilišće, župnikom župe Banija bio je od 2004. do 2010. U kolovozu 2010. godine župnikom župe sv. Tri kralja postaje vlč. Duje Kurtović sve do 2015. godine. Nakon pet godina, razriješen je službe župnika u župi sv. Tri kralja – Karlovac, Banija te je imenovan župnikom u župi sv. Franje Ksaverskog u Karlovcu na Švarči. Novim župnikom imenovan je vlč. Antun Kolić, dotadašnji župnik župe sv. Petra Apostola u Dugoj Resi. Od svih brojnih milosti koje su proizašle u ovih 50 godina vrijedi istaknuti i dva duhovna zvanja, svećenika Mladena Škvorca i časne sestre Ivane Perković. Povodom 50. obljetnice osnutka župe sv. Tri kralja izašlo je prvo izdanje monografije.
Mirjana Kresojević

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr