Župa Sv. Jelene Križarice iz Zaboka hodočastila u Međugorje

12.10.2019.Mjesec listopad posvećen je nebeskoj majci Mariji. Vjernici se u listopadskim pobožnostima Blaženoj Djevici Mariji obraćaju za sve svoje potrebe. Stoga su župljani zabočke Župe svete Jelene Križarice odlučili da u Marijinom mjesecu hodočaste u Međugorje Kraljici Mira. 

Krenuli su u petak navečer 11. listopada 2019. s blagoslovom i duhovnim vodstvom župnika Marijana Culjaka. U Međugorje su došli u subotu ujutro te krenuli put brda Križevac. Korak po korak u molitvi Križnog puta od postaje do postaje svatko je u svom srcu prebirao prošnje i nakane koje je predao Gospodinu.Nakon pobožnosti Križnog puta zaputili su se na Podbrdo, u narodu poznatije kao „brdo ukazanja“, u tišini hodajući po oštrom kamenju prema kipu Kraljice Mira. Brdo je to kojim dominira veliki kip Majke Božje koji je postavljen na mjesto na kojem se, prema predaji, ukazala Gospa. Podbrdo je mjesto molitve, tišine i sabranosti. Župljani zabočke župe molili su otajstva krunice na sve one nakane koje su nosili u svome srcu, za sve one koji su se preporučili u molitve, za roditelje, za mjesto i grad, župu i župnika Marijana, za nova svećenička i redovnička zvanja, za sjemeništarca Martina Fiketa, za stare i bolesne, posebice za svu bolesnu djecu kako u našoj domovini tako i u svijetu, pokojnu braću i sestre, ali i za sve one nakane za koje se nisu usudili izreći. Slobodno popodne također je bila prilika za osobnu molitvu, ispovijed ili odmor, ali i susrete. Primjerice, župljanin Fiket posjetio je prostore Radio Mir-a Međugorje i kolegu novinara Dragana Soldo.Molitveno- duhovni program započeo je u 17 sati te je zaključen s večernjom Svetom Misom na kojoj je bilo prisutno mnoštvo vjernika iz svih krajeva svijeta. Od 21 do 22 sata bilo je euharistijsko klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom. Kratki poticaju za razmišljanje čitani su na nekoliko jezika svijeta. U nedjelju su se hodočasnici uputili prema Kupresu te prisustvovali misnome slavlju koju je predslavio  župnik Marijan Culjak uz domaćeg župnika Tomu Mlakića i kapelana Petra Mihaela (Adnana) Jašarevića u župnoj crkvi sv. Obitelji koja je jedina župa u Vrhbosanskoj nadbiskupiji posvećena Svetoj Obitelji i jedna od četiri župe kupreške visoravni. Nakon misnoga slavlja župnik Tomo hodočasnike je upoznao s poviješću župe.

Uz zahvale svima koji su doprinjeli organizaciji hodočašća, posebno vlč. župniku, hodočasnici su se vratili svojim kućama u večernjim satima.

Darko Fiket, suradnik Tiskovnog ureda Zagrebačke Nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr