Umjetnost i umjetnici u crkvi sv. Marka

13.10.2019.


Nakon podnevne mise i nedjeljnog anđeoskog pozdravljenja u nedjelju 13. listopada, glavni orguljaš crkve sv. Marka na Gornjem gradu u Zagrebu Pavao Mašić izveo je, u sklopu nedjeljne koncertne matineje, prigodni koncert s djelima francuskih skladatelja i orguljaša velikih pariških crkava: Louisa Viernea (orguljaša katedrale Notre-Dame), Louisa-Jamesa Alfreda Lefebure-Welyja (orguljaša crkve Saint-Sulpice) i Alexandrea Guilmanta (orguljaša crkve Sainte-Trinité). Ljubitelji orguljske glazbe s velikim zanimanjem dolaze na Mašićeve koncerte, a i brojni turisti koji su i ove sunčane nedjelje došli na Gornji grad također su se rado zaustavili u crkvi sv. Marka, čuvši skladne zvuke crkvenih orgulja.

Kraći orguljski koncerti, uvedeni 2011. nakon što su u crkvi sv. Marka na Gornjem gradu izgrađene nove, velike orgulje Wolfganga Eisenbartha, omogućavaju svim građanima i posjetiteljima grada Zagreba da nakon podnevne smjene počasne straže na Trgu sv. Marka ("Kravat-pukovnije”) otkriju posebnu duhovnu ljepotu crkve sv. Marka. Njezin interijer s vrhunskim ostvarenjima hrvatske crkvene umjetnosti: remek-djelima slikara Joze Kljakovića i kipara Ivana Meštrovića, pruža posebnu atmosferu zvuku orgulja za koje kronike Gradeca bilježe kako ih je već 1359. svirao orguljaš Nikola, prvi zabilježeni orguljaš u hrvatskoj povijesti.

Ove godine ponovno se u suradnji s Turističkom zajednicom Grada Zagreba održavaju nedjeljne koncertne matineje na orguljama crkve sv. Marka na kojima redovito u razdoblju od travnja do listopada nastupa proslavljeni hrvatski orguljaš i pedagoški djelatnik prof. Mašić. Sljedeća na rasporedu, ujedno i posljednja ovogodišnja koncertna matineja, održat će se u nedjelju 27. listopada s početkom u 12:15 sati, kada će Mašić izvoditi orguljske skladbe Felixa Mendelssohna.
 

 
Ljepota crkve sv. Marka, posebno njezin umjetnički izraz, od arhitekture, gotičkog portala, pa do spomenutih hrvatskih umjetnika Kljakovića i Meštrovića, kao i slikarskih ostvarenja Ljube Babića, privukla je skupinu profesora i studenata iz Kine. Studenti s kiparskog odsjeka “China Art Academy” iz Hangzhoua, predvođeni svojim dekanom Yangom Qiruijem, ovih su dana gosti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu. Riječ je o prvoj i najprestižnijoj akademiji u Kini, iz koje su nastale sve druge, a koju pohađa više od 10.000 studenata. Zahvaljujući bilateralnim odnosima između Hvatske i Kine, osobito na području kulture, od ove akademske godine na toj prestižnoj akademiji studiraju tri studentice i jedan student iz Hrvatske, koji su dobili stipendiju kineske Vlade i Akademije u Hangzhouu.


Gostima iz Kine gostoprimstvo i stručno vodstvo pruža dekan Akademije prof. Tomislav Buntak sa svojim suradnicima, pokazujući im bogatu hrvatsku umjetničku baštinu. Nedjeljno podne iskoristili su za posjet crkvi sv. Marka, gdje ih je dočekao supsidijar župe sv. Marka mons. Nedjeljko Pintarić. S posebnim su oduševljenjem, nakon crkve sv. Marka, razgledali i kapelu sv. Fabijana i Sebastijana, s ciklusom fresaka hrvatske crkvene povijesne tematike Joze Kljakovića. Brojni fotoaparati ponijeli su za daljnji studijski rad motive oltarne freske sa prikazima šestorice zaštitnika grada Zagreba – svetih Fabijana i Sebastijana, sv. Roka, sv. Jurja, sv. Florijana i bl. Augustina Kažotića, smještene podno križa s raspetim Kristom. Brzo su uspoređivali prikaze Pokrštenja Hrvata za kneza Višeslava, Trijumfa slavenskog bogoslužja i Prisege kralja Zvonimira, sa sličnim slikarskim načinima izričaja kineske narodne umjetnosti prošloga stoljeća. Studente kiparskog smjera posebno su zanimale kamene skulpture koje su sada smještene u kapeli, a i tri Meštrovićeva kamena reljefa, smještena u postolje oltara: Navještenje, Rođenje i Prikazanje, ukazala su na veličinu najvećeg hrvatskog kipara, koji im može biti nadahnuće za njihov budući rad. Iz crkve sv. Marka nastavili su prema Atelijeru Meštrović u obližnju Mletačku ulicu.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr