Biskup Jezerinac predvodio misno slavlje i blagoslov novoobnovljene kapelice Gospe Žalosne u Krašiću

16.9.2019.Na blagdan Gospe Žalosne, u nedjelju 15. rujna 2019. god., mons. Juraj Jezerinac, vojni ordinarij u miru, blagoslovio je obnovljenu kapelicu Gospe Žalosne na krašićkom groblju.

Tijekom ljeta ove godine, krašićanci su obnovili malu prekrasnu kapelicu Gospe Žalosne koja je krasi njihovo groblje. Kapelica je posebna po tome što ju je dao sagraditi otac blaženog Alojzija Stepinca, g. Josip Stepinac, a u kojoj se nalaze i grobnice pokojnih župnika župe Krašić.
Hrvatska kiparica Mila Wood, prijateljica blaženog kardinala Alojzija Stepinca, na njegov zahtjev izradila je šest malih reljefa, medaljona koji prikazuju šest žalosti BDM, a u sredini veliki kip „Pieta“ kao sedma žalost BDM, kao i malu krstionicu za držanje svete vode na ulazu u kapelicu.
Kapelica se nalazi odmah pokraj grobnice Blaženikovih roditelja, kao i velikog župnika župe Krašić, vlč. Josipa Vranekovića koji je bio supatnik bl. Alojzija Stepinca u vremenu njegovog sužanjstva u Krašiću.  


Na samom početku misnoga slavlja, vlč. Ivan Vučak, upravitelj Župe pozdravio je sve okupljene te prenio pozdrave Uzoritog gospodina kardinala Josipa Bozanića koji je dao suglasnost biskupu Jezerincu da predvodi svetu misu i blagoslov kapelice. Nakon obreda blagoslova obnovljene kapelice u svojoj homiliji vlč. Vučak dotaknuo se sedam žalosti BDM koje je aktualizirao u svagdašnji život, propitujući tako vlastitu savijest, kako i na koji način smo svi mi spremni poput BDM nositi svoj križ i ići za Isusom.

U prvoj žalosti propitivali smo se na koji način primamo teškoću u svojem životu i jesam li ju spreman prihvatiti ili želim slijediti samo svoju volju, a Božju ostavljam sa strane i molim li BDM da i mene prikaže Bogu kao što je zajedno sa sv. Josipom prikazala i svoga sina Isusa. U drugoj žalosti razmatrali smo je li znam otići od svoje kuće, napustiti svoje najmilije i vršiti Božju volju, često razmišljamo i molimo za nova svećenička i redovnička zvanja, a kada bi mene dijete pitalo da želi poći u sjemenište,bi li ga mogao drage volje pustiti ili bi mu preporučio nešto sasvim dugo bojeći se da ga ne „izgubim“.

U trećoj žalosti pitali smo se na koji način ja znam čuvati Isusa u svojem životu ili ga možda koji puta zaboravim i izgubim kao što se On izgubio svojim roditeljima. Sjetim li ga se samo kada mi treba, kada sam u krizi ili mu znam zahvaljivati svakoga dana. U četvrtoj žalosti gledali smo Isusa kako nosi svoj križ i Mariju kako strpljivo sve to podnosi i pitali se, križ koji ja nosim, želim li ga odbaciti, znam li pomoći drugima u nošenju križa i znam li poput Marije biti uz nekoga u njegovim teškoćama ili ću pobjeći poput apostola u vrijeme krize.

U petoj žalosti razmišljali smo o svojim grijesima kojima jednako poput rimskog vojnika i nadalje zabijamo čavle u Isusovo tijelo, svaki moj grijeh jedan je udarac čekićem u Isusove ruke i noge. A opet s druge strane pitali smo se koliko se ja znam razapinjati za druge ili provodim samo svoju volju. U šestoj i sedmoj žalosti razmišljali smo o smrti, o tome jesmo li pripravni otići sa ovoga svijeta, je li moja duša spremna za susret sa živim Bogom. Vlč. Vučak dao nam je primjer upravo bl. Alojzija Stepinca koji u posljednim trenucima svoga života nije potezao za injekcijama, doktorima i tabletama nego je zamolio župnika Vranekovića da ga ispovijedi, pričesti i podijeli sakrament bolesničkog pomazanja. To je ono za čim težimo, za životom vječnim i tu nam je BDM najveći primjer kako se slijedi Isusa Krista u svim svojim patnjama i bolima zaključio je vlč. Vučak.

Na kraju svete mise župnik Ivan zahvalio se svima, posebno dragome Bogu i svim dobrim ljudima, dobročiniteljima, znanima i ne znanima, moliteljima i darovateljima na svakom njihovom daru da se ova kapelica mogla obnoviti i biti na ponos mjesta gdje se čuvaju zemni ostaci njihovih najmilijih.

 
Katarina Stepinac,
župna medijska suradnica
 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr