Jedanaesta izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu

21.8.2019.

 


Izložba Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu Ivice i Kristine Mareković otvorena je u utorak 20. kolovoza u dvorcu „Sveti Križ“ u Svetom Križu Začretju. O izložbi koju čini dvadeset i pet slika hrvatskih svetaca i blaženika govorili su likovni kritičar Stanko Špoljarić, rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa u Karlovcu mons. Antun Sente, ml., te sami autori.

Izložbu je otvorio načelnik općine Sveti Križ Začretje Marko Kos, nazočne je pozdravila vlasnica dvorca Mirna Flogel Mršić, a za njezin su se glazbeni dio pobrinule članice vokalne skupine Kirjales. Jedanaesta izložba hrvatskih svetaca i blaženika, čiji je organizator Nacionalno svetište svetog Josipa iz Karlovca, a suorganizatori Udruga Dr. Stjepan Kranjčić i Galerija Laudato, u svibnju je ove godine predstavljena u Križevcima te prezentirana u Nacionalnom svetištu svetog Josipa u Karlovcu. Nakon Svetog Križa Začretje bit će postavljena u Sisku, Čapljini, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu na trima lokacijama: Hrvatsko katoličko sveučilište, Župa blaženog Augustina Kažotića i Župa svetog Leopolda Mandića, te, u konačnici, u Splitu i Puli. 
„Zahvaljujući Kseniji Abramović, direktorici Laudato televizije i sakralne galerije Laudato, te Tanji Baran, predsjednici Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“, izložba je proteklih deset godina pridonijela intenzivnijem poznavanju i štovanju hrvatskih svetaca i blaženika te, putujući po Hrvatskoj, pronosila sadržaj hrvatske svetosti“, kazao je mons. Antun Sente ml., pobliže predstavivši projekt Dani hrvatskih svetaca i blaženika koji je potekao kao djelo Udruge za promicanje znamenitih Križevčana „Dr. Stjepan Kranjčić“ čiji su članovi, želeći raditi na promociji hrvatskih svetaca i blaženika, objedinili popis iz kojeg je rođena ideja pokretanja same izložbe.

Kako je od ove godine brigu oko organizacije preuzelo Nacionalno svetište svetog Josipa u Karlovcu, „želja je organizatora svima približiti hrvatske svece i blaženike koji su definitivno dobar brend naše Domovine. Događa se, naime, ponekad, da naše svece i blaženike više prepoznaju neki drugi nego mi sami zbog čega se izložbom želi potaknuti snažnije štovanje hrvatskih Božjih ugodnika“, rekao je mons. Sente, ujedno napomenuvši i da je izložba prodajnoga karaktera kako bi se omogućilo postavljanje njezinih daljnjih izdanja.


 
Predstavljajući slike likovni kritičar prof. Stanko Špoljarić, između ostaloga, je kazao kako su autori ovogodišnje izložbe dvoje akademskih slikara iz Sela kod Siska, Ivan Mareković i njegova kćer Kristina iz Siska, koji u prikazu odabranih motiva njeguju svoj način oblikovanja: Ivan mjeru ekspresionističke otvorenosti, a Kristina naglašen stupanj opisnosti.

 

Sami su se autori primarno zahvalili na mogućnosti sudjelovanja u ovom projektu, izrazivši zadovoljstvo što su se odazvali pozivu iako im je rok izrade slika od dva mjeseca bio veoma ograničen. „Ujedno moram priznati da ni sam nisam znao koliko svetaca ima hrvatski narod. Slikajući ih obogaćen sam njihovim svetim životom. Osobito me se dojmio blaženi Miroslav Bulešić koji je završio mučeničkom smrću od ondašnje komunističke vlasti“, istaknuo je Mareković.Otvarajući izložbu načelnik opčine Sveti Križ Začretje Marko Kos zahvalio je organizatorima i autorima, naglasivši kako će izložba biti dodatna kulturna ponuda u nadolazećem Tjednu kulture, zabave i sporta koji općina organizira već pedeset i jednu godinu.
mons. Antun Sente, ml.
rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr