Ljeto - prilika i za volontiranje

19.8.2019.


Tijekom srpnja i kolovoza četrnaestero je mladih volontera iz inozemstva, čiji dolazak u zagrebački Caritas već godinama organizira Internationale Bauworde (IBO) iz Nizozemske, pomagalo u skrbi korisnicima te uređivalo unutrašnjost Kuće bl. Alojzija Stepinca u Brezovici.

»Od prvih susreta naši korisnici pokazivali su prihvaćanje volontera prepoznajući njihovu bezuvjetnu ljubav koju su došli podijeliti s njima.
Dani su, u Kući Brezovica, započinjali pomaganjem oko hranjenja korisnika, a nakon toga korisnike u kolicima su vozili zelenilom našega parka, dok su se s pokretnim korisnicima igrali i animirali ih sve do objeda.
Nakon objeda djeca i mladi odlazili bi na odmor, dok su se volonteri 'bacali' na ličenje zidova i vrata – kako bi uljepšali prostore u kojima korisnici žive.
Poslijepodnevni sati ponovo su bili rezervirani za osmišljeno druženje s korisnicima.
Bilo je tu i vodenih balona, puno crtanja, sportskih igara, posjeta Zoološkom vrtu koji nam je darovao ulaznice, na čemu im zahvaljujemo… «, izjavila je voditeljica Kuće bl. Alojzija Stepinca Suzana Horvat Kutle.

U prvoj ovoljetnoj grupi inozemnih volontera, koji su preko IBO organizacije radili u Kući bl. Alojzija Stepinca od 8. do 19. srpnja, bilo je šest (6) volontera, dok je dva tjedna u kolovozu provelo njih osmero, uglavnom studenata - Marie Amant (19), Eva Geerts (18), Deprez Lieze-Lotte (19) i Anna (17) iz Belgije; Rosa Akkermans (63), Dinie Kaauw 65) iz Nizozemske te Simona Mellacca (23) i Daniele Calvo (23) iz Italije – ponijevši lijepe dojmove iz Kuće bl. Alojzija Stepinca i Hrvatske:

»Impresionirana sam kako je sve organizirano i kako svi imaju dobra srca. Impresionirana sam i time kakva su djeca. Bilo je odlično nešto učiniti za djecu i samu Kuću.« (Marie)

»Moji dojmovi su odlični. Svima su srca od zlata te su svi krasni. Djeca su posebna i dobra. Zaposleni su spremni pomoći i pokazati mnogo toga.« (Lieze-Lotte)

»Najviše od svega želim ponovno doći u Brezovicu jer nema jače inspiracije od tima posvećenog djeci. Djeca i njihovi osmijesi mi pobuđuju toplinu oko srca.« (Anna)

Slobodno vrijeme u večernje sate i tijekom vikenda volonteri su iskoristili za razgledanje Zagreba te posjet Plitvičkim jezerima, Risnjaku i Crikvenici. (CZN)

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr