Kardinal Bozanić mladima: Slušajući vas, čovjek može doživjeti što je to Crkva

20.8.2019.„Gdje nema Tebe, Bože, tamo nema ni veselja.“ Rečenica blaženog Ivana Merza koja je sa svakom svojom riječi obilježila i opisala ovogodišnje Animatorsko ljetovanje na Malom Lošinju.

Kroz pet tjedana više od dvije stotine mladih Zagrebačke nadbiskupije je u zajedništvu i radosti raslo u vjeri i ljubavi prema našem Gospodinu. Mlade su pratili i vodili brojni svećenici, bogoslovi i animatori, koji su svojim trudom i zalaganjem nastojali obogatiti provedeno vrijeme s mladima.Svaki tjedan bio je bogat sadržajem, od kateheza različitih tema do brojnih igara. Kroz kateheze mladi su imali priliku govoriti o Crkvi i vlastitim župnim zajednicama, promišljati o molitvi, te promatrati lik Blažene Djevice Marije kao službenice Gospodnje i naše Nebeske Majke. Tjedan je završen pitanjem: „Koje je moje poslanje u svijetu, kojim putem krenuti?“

Na kraju svakog tjedna mladi su odlazili na otok Susak gdje su dan započeli sa svetom misom, te ga nastavili u zajedničkom druženju.Posljednjeg dana Animatorskog ljeta mladi su se susreli sa svojim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem. Nakon što su se predstavili i ukratko opisali ovotjedno iskustvo, mladima se obratio Kardinal koji je na početku kazao kako slušajući njihova iskustva čovjek može doživjeti što je to Crkva.

Podsjetio je na riječi pape u miru Benedikta XVI. da vjera nije neka ideja, nauka a još manje ideologija, već je ona doživljaj koji nastaje iz susreta, prije svega između nas i Isusa.Ako uspijemo susresti, bolje upoznati Onoga koji nas traži, koji nas voli i poznaje bolje nego mi sami sebe, onda se događa taj susret između čovjeka i Isusa. I zato je Crkva zajednica vjernika, odnosno zajednica koja živi vjeru, ne samo koja nosi vjeru nego koja ju želi i živjeti, komunicirati i svjedočiti riječima i djelima – istaknuo je Kardinal.

Govoreći o nadolazećem Susretu hrvatske katoličke mladeži u Zagrebu sljedeće godine, Kardinal je pozvao mlade da budu nosioci tog događaja. Nijedan susret nije kopija nekog drugog susreta, a ovaj će, između ostalog, biti specifičan po tome što će se prvi puta slaviti sveta misa na glavnom zagrebačkom Trgu. Računam s vama – zaključio je kardinal Bozanić.


Pogledajte kako su mladi Zagrebačke nadbiskupije proveli Animatorsko ljeto prošle, 2018. godine

 

 
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr