Proslavljena Gospa Snježna u Belcu

6.8.2019.U ponedjeljak 5. kolovoza proslavili smo blagdan Gospe Snježne u Belcu - zaštitnice Krapinsko zagorske županije svečanom koncelebriranom misom koju je predvodio vlč. Vlado Razum, duhovnik pri Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu u Zagrebu , a u koncelebraciji sudjelovali su svećenici Zlatarsko-belečkog dekanata: dekan vlč. Stjepan Prugovečki iz Župe Mihovljan, vlč. Dragutin Cerovečki iz Župe Zlatar, vlč. Andrija Jamberuš iz Župe Zajezda, vlč. Matija Novački koji je župni vikar u Župi Stenjevec, vlč. Petar Repić iz Župe Zlatar-Bistrica, vlč. Franjo Mezak iz župe Desinić i vlč. Antun Motočić (ispovjednik u svetištu Majke Božje Bistričke) te domaći župnik vlč. Milan Pušec.U slavlju su sudjelovali još bogoslovi Marko Malek - Solgat i  Luka Žeželj iz Konjščine, dok je za ispovjedi bio zadužen vlč. Matija Knok, student na rimskoj Gregorijani. U svojoj homiliji vlč. Razum dotaknuo se važnosti svetog crkvenog prostora kao i obiteljske zajednice koji su u Domovinskom ratu bili napadnuti, kao i važnosti ostanka i zajedničkog truda izgradnje sretnijeg života u domovini, u čemu nam pomaže Marijina zagovorna molitva: "Svaka crkva ustvari je posvećeni prostor, sveti prostor, izdvojeni prostor u kojem se ostvatruju one riječi koje smo i danas čuli u riječima Otkrivenja: 'Evo šatora Božjeg među ljudima, on će previbvati s njima.' Ima li smisla danas ovdje se okupiti, ako ne vjerujemo da smo okupljeni oko našega Gospodina?On nas sabire i on nas želi ispuniti svojim Božanskim životom. Marijanske crkve imaju tu zadaću posebno nošene snažnom Marijinom zagovornom molitvom da se što tiješnije vežemo uz Gospodina. One riječi koje je izrekla u Kani Galilejskoj - 'Učinite što vam on kaže!' neprestano odzvanjanju kroz povijest crkve kao Marijina molba i želja upućena nama da svoje živote, svoju pažnju, svoje životne motive usmjerimo prema onome koji je rekao ja sam put, ja sam istina i ja sam život. Onomu koji je rekao bez mene ne možete učiniti ništa. Zato nam je važan ovaj sveti prostor i ovo tako divna zagorska ljepotica gdje nas Majka poziva da svoje živote usmjerimo prema Kristu i da kao što Pavao na jednom mjestu kaže Njega stavimo u središte svoga života i reče - Ne živim više ja nego Krist živi u meni."

Županija Krapinsko-zagorska još 1993. god. izabrala je Majku Božju Snježnu u Belcu za svoju zaštitnicu, stoga su na misnom slavlju prisustvovali predstavnici Grada Zlatara: gradonačelnica Jasenka Auguštan Penetek, dogradonačelnik Stanko Majdak te Damir Galoić iz Upravnog odjela za poslove Županijske skupštine. Proštenje na čast Gospe Snježne tradicionalno pohode i mnogobrojne udruge, a tako je bilo i ove godine kada su svoje štovanje Gospi Snježnoj ukazali pripadnici braniteljske udruge Tigrovi, članovi DVD-a Belec, Belečke mažoretkinje i Olditmer kluba VW Buba.Misno slavlje pratila  je Gradska limena glazba iz Zlatara te župni crkveni zbor. Na kraju misnog slavlja slijedila je himna i zajednički odlazak u procesiji u crkvu na zagovorničku molitvu te blagoslov oldtimera ispred crkve sv. Marije Snježne, gdje su članovi udruge VW Buba Hrvatsko Zagorje obilježili 10 godina rada. Mnogobrojni hodočasnici osvježili su se u vrtu DVD-a Belec i podržali nogometaše NK Mladost Belec koji ove godine slave 40 godina od osnivanja.

Ove godine samoj svetkovini prethodila je trodnevnica koja je završila nedeljnim misnim slavljem uz blagoslov Kalvarije u neposrednoj blizini crkve, koju su župljani obnovili nakon stradanja u nevremenu. Klavarija je izgrađena davne 1872., a obnovljena 1931. za vrijeme župnika Jesiha. Proštenje na čast Gospe Snježne pohode uz hodočasnike iz Zagorja i šire okolice, hodočasnici iz inozemstva, a Župu Belec posebno raduje što broj Marijinih štovatelja svke godine sve više raste.

Ivana Sambolić,
župna medijska suradnica 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr