Na Dubovcu proslavljena svetkovina Gospe Snježne

6.8.2019.Župna svetkovina Gospe Snježne, ujedno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja svečano je proslavljena 5. kolovoza u crkvi Blažene Djevice Marije Snježne na Dubovcu. Prijepodnevna misna slavlja predvodio je rektor Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu preč. Matija Pavlaković, inače rodom iz dubovačke župe. Koncelebrirao je župnik i rektor Nacionalnog svetišta svetog Josipa mons. Antun Sente, ml. i drugi svećenici. “Dubovčaki” su se od ranih jutarnjih sati uspinjali na brijeg na kojem se nalazi župna crkva posvećena Gospi Snježnoj. Preč. Pavlaković upućenim je riječima pokušao povezati sve događaje kojih se na taj dan, 5. kolovoza, hrvatski narod prisjeća.U homiliji dotaknuo se prvog čitanja u kojem se govori o Judi Makabejcu koji je sa šačicom vojnika pobijedio brojčano nadmoćnu asirsku vojsku. Za pobjedu je bilo ključno ono što nosi ratnike, a u slučaju Judine vojske to je bila pobožnost i vjera. Ono što je asirski kralj Antioh IV. podrugljivo ismijavao i smatrao u potpunosti bezvrijednim. “Nismo li se i mi, braćo i sestre, suočili s drskošću i bezakonjem?” upitao je preč. Pavlaković okupljeni puk, misleći na ratne događaje iz nedavne hrvatske prošlosti.

Psalam 118. poziva da svoju snagu i spasenje čovjek pronalazi u Bogu. Snažnim zagovorom Djevice Marije i zaručnika joj svetog Josipa hrvatski branitelji hrabro su se borili za svoj narod i svoju domovinu, znajući da će im Bog dati snage za sve napore. Pavao u svojoj poslanici Filipljanima budi optimizam pozivajući vjernike na radost. Na zahvaljivanje Bogu i molitvu, na sve ono što je Majka Marija činila i zbog toga bila ispunjena radošću.Rektor Pavlaković osvrnuo se i na Hvalospjev Marijin „Veliča“ u kojemu se krije silno pouzdanje i prepuštanje volji Božjoj Marije, Isusove majke. Blažena Djevica izriče i svoju zahvalnost na velikom čudu koje je Bog učinio u njezinu životu, baš kao što Hrvati diljem Domovine i izvan nje ovaj dan zahvaljuju na svim uslišanim molbama i spremno prihvaćaju svoju neznatnost i malenost. Na kraju homilije preč. Pavlaković ohrabrio je okupljene i pozvao ih na radost i pouzdanje u Boga koji može svaku tamu pretvoriti u svjetlo.

Pjevao je župni zbor “Sveti Josip” pod ravnanjem s. Blandine Rakarić, a uz orguljsku pratnju mag. mus. Krešimira Klarića. Rektor Sente zahvalio je kolegi svećeniku na upućenim mislima te potaknuo župljane da se nastave moliti za nova duhovna zvanja dubovačke župe, posebno za Petra Vukovića, sjemeništarca koji se priprema za svećeništvo i odlazak u bogosloviju.

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr