Proslava župne svetkovine i blagoslov vitraja u Marincima

15.7.2019.U nedjelju, 14. srpnja, u župi Marinci je proslavljena svetkovina Blažene Djevice Marije Kraljice Mira, zaštitnice župe. Ove godine taj je važan dan bio još svečaniji, s obzirom na to da su blagoslovljena prva dva vitraja u župnoj crkvi – vitraj sv. Josipa, suzaštitnika župe, pod čiji je zagovor i zaštitu stavljena gradnja nove župne crkve 1962. godine, te vitraj bl. Alojzija Stepinca, koji je blagoslovio temelje stare, zavjetne crkve Kraljice Mira u Marincima, 19. listopada 1941. godine.- Crkva Kraljice Mira bit će veliki spomen i zahvala Bogu i Kraljici Hrvata, da je naše Hrvatsko zagorje sačuvano od ratnih strahota. (...) Crkva Kraljice Mira neka bude ujedno i veliki znak i poziv na molitvu; da nam Kraljica Mira isprosi što prije mir Božji. (...) Crkva Kraljice Mira neka bude poziv i poticaj svima nama, da radimo: za mir sa samim sobom, za mir s Bogom, za mir s bližnjima, za mir sviju naroda – zapisano je tom prigodom u “Glasniku Majke Božje Vinagorske“.

Proštenje u Marincima započelo je blagoslovom kuburaša i procesijom, a svečano misno slavlje predvodio je vlč. Danijel Crnić, župnik u Župi Muke Isusove u zagrebačkom Vukomercu i predavač na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, koji je i blagoslovio vitraje.- Marija Kraljica Mira nas grli i zove k sebi: “Dođite, ovdje je mir. Ovdje ćete na koljenima isprositi mir u svojim obiteljima.“ I na kraju svete mise ćete po običaju ići oko oltara. To je prilika da molite za mir u svojim obiteljima. Ali nije dovoljno moliti, nego trebate doista biti činitelji i tvoritelji mira. Ona tko se u obitelji iz dana u dan, iz trena u tren zalaže za mir, taj se neće svađati sa svojom ženom ili mužem, taj će raditi na pomirenju, taj će sve oprostiti. Bez poklonstva Bogu i njegovoj Majci, bez molitve za mir i bez praštanja, nećemo biti sretni – rekao je vlč. Crnić u svojoj propovijedi.

Nakon što su vjernici obišli oko oltara, održano je i prigodno druženje, uz nastup Limene glazbe Poljčane iz Slovenije, koje su organizirali župljani.   

 

Jelena Jazbec
župna medijska suradnica Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr