Sudionici Vjeronaučne olimpijade na hodočašću u Rim

8.7.2019.Hrvatska biskupska konferencija je prva tri najbolja mjesta osvojena na "Vjeronaučnoj olimpijadi" u osnovnim i srednjim školama nagradila putovanjem pod nazivom "Putovima svetosti" u Rim u trajanju od 8. do 12. srpnja. Naime, od 2006. godine Hrvatska biskupska konferencija preko Nacionalnog katehetskog ureda za pobjednike “Vjeronaučne olimpijade” organizira nagradno putovanje.

“Hrvatski biskupi dali su poseban pečat natjecanjima iz vjeronauka odlučivši nagraditi najbolje ekipe na državnom natjecanju kako osnovnih tako i srednjih škola putovanjem. Nagrađene su prva tri mjesta u osnovnim školama i prva tri mjesta u srednjim školama. Učenicima i njihovim mentorima pridružuju se i članovi Državnoga povjerenstva za provedbu natjecanja iz vjeronauka.U ovih 13 godina kako pripremamo putovanja trudili smo se biti raznoliki te smo u toj raznolikosti u nekim godinama uspjeli povezati temu natjecanja s našim putovanjem i time produbiti stečeno znanje. Ove godine putujemo u Rim te smo svi jako uzbuđeni, a ondje nas čeka bogat program”, poručila je tajnica Nacionalnog katehetskog ureda Hrvatske biskupske konferencije Anita Vranić.

Putovanje su započeli u ponedjeljak posjetom Padove i svetišta svetog Leopolda Bogdana Mandića te su posjetili baziliku sv. Antuna, a na putu prema Rimu posjetit će Asiz. “Kroz sljedeće dane posjetit ćemo Rim, bazilike i katakombe, sve ono što je važno. U četvrtak je i blagdan sv. Benedikta te ćemo posjetiti Montecassino, samostan koji je ovaj svetac utemeljio. Za petak je predviđen povratak kući”, istaknula je Vranić. Nadodala je kako većina djece nije bila u Rimu pa u autobusu vlada veliko uzbuđenje.Podsjetimo, ovogodišnja “Vjeronaučna olimpijada”, koju je organizirala Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Nacionalnom katehetskim uredom Hrvatske biskupske konferencije i Malim koncilom, održana je pod nazivom “Svjedoci radosne vijesti u hrvatskom narodu“ od srijede, 3. travnja do petka, 5. travnja u Osijeku i Đakovu. Prvo mjesto za srednjoškolce osvojila je ekipa Gimnazije Velika Gorica iz Velike Gorice, a za osnovnoškolce ekipa OŠ Mate Lovraka iz Nove Gradiške.Na hodočašću sudjeluje i prof. dr. sc. Valentina s. Blaženka Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi Zagrebačke nadbiskupije. (HKM)

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr