85. obljetnica Stepinčeva biskupskog posvećenja

24.6.2019.


Na današnji blagdan rođenja svetog Ivana Krstitelja, prije 85 godina, 24. lipnja 1934., mons. dr. Alojzije Stepinac posvećen je za zagrebačkog nadbiskupa koadjutora.

Činjenica da je nadbiskup Stepinac bio najmlađi biskup na svijetu bila je poticaj tadašnjim zagrebačkim novinsko-izdavačkim kućama na pisanje i izdavanje priloga o nadbiskupu Stepincu. Uz opširna pisanja „Katoličkog lista“ i „Hrvatske straže“ o pripremama i cjelokupnom događaju, zanimljiv je pristup tada veoma naprednog i modernog magazina, ilustriranog tjednika Svijet, časopisa za društveni život, prepoznatljivog po uvođenju „art deco“ stila u novinska izdanja.

Novozaređeni nadbiskup-koadjutor dr. Alojzije Stepinac

S nadnevkom od 1. srpnja 1934. „Svijet“ donosi reportažu pod naslovom „Posvećenje nadbiskupa koadjutora dra A. Stepinca“ i objavljuje sedam crnobijelih fotografija. Osim poznate fotografije nadbiskupa Stepinca, snimljenog neposredno nakon biskupskog posvećenja, kada u biskupskom ornatu i sa štapom u ruci sjeda na katedru zagrebačkih nadbiskupa, magazin „Svijet“ donosi i fotografije procesije iz Nadbiskupskog dvora prema prvostolnici, Nadbiskupovu majku Barbaru u procesiji, čitanje papinske Bule o imenovanju nadbiskuipa-koadjutora, trenutak obreda ređenja u kojem je nadbiskup Stepinac u prostraciji ispred katedralnog oltara i uz nadbiskupa dr. Antuna Bauera te fotografiju „velike mase svijeta oko katedrale“.


Biskupi polaze iz dvora u crkvu

Na naslovnici se nalazi i opis samoga događaja: „Prošle je nedjelje (24. o. m.) svečanim načinom posvećen za nadbiskupa-koadjutora dr. Alojzije Stepinac u prvostolnoj crkvi. Uoči same posvete priredio je Zagreb u organizaciji katoličkih društava veliku bakljadu u čast koadjutora. Na dan posvećenja krenula je u 8 sati povorka iz nadbiskupskih dvora u crkvu: klerici, niže i više svećenstvo, papinski nuncij Pellegrinetti, svi nadbiskupi i biskupi Jugoslavije te dr. Stepinac u pratnji sarajevskog nadbiskupa dra Šarića i splitskog biskupa dra Bonefačića i na kraju nadbiskup dr. Antun Bauer.


Majka nadbiskupa-koadjutora u povorci

Silno mnoštvo gradjanstva je stajalo u špaliru i pozdravljalo prvosvećenika. U katedrali su oba nadbiskupa dr. Bauer i dr. Stepinac služili istovremeno dvije mise.


Čitanje papinske bule o imenovanju

Na to su konskrator dr. Bauer, dr. Šarić i dr. Bonefačić obavili obred posvećenja i uvadjanja u nadbiskupsku čast. Kanonik dr. Volović pročitao je na to papinsku bulu o imenovanju nadbiskupa-koadjutora. Kad je dr. Stepinac izašao iz crkve u svom ornatu, opet ga je svijet burno pozdravljao. Kratkim govorom se je zahvalio provosvećenik gradjanstvu na učešću u svečanosti sa balkona nadbiskupskog dvora. U dvoru je primao čestitke.“


Čin posvećenja pred glavnim oltarom u katedrali

Magazin „Svijet“ na sličan je način, uz najosnovniji tekst o dr. Alojziju Stepincu te portretnu fotografiju i fotografije majke Barbare i već tada mu pokojnog oca Josipa, rodne kuće u Brezariću i panoramu Krašića, popratio imenovanje Stepinca za nadbiskupa koadjutora s pravom nasljedstva, u broju 24, od 9 lipnja 1934. (NP)


Povorka svećenstva i gradjanstva ulazi u crkvu


Velika masa svijeta oko katedrale

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr