Sprovodni obredi i misa zadušnica za preč. Osrečkog

11.6.2019.Zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski predvodio je u utorak 11. lipnja 2019. godine sprovodnu misu za preč. Milana Osrečkog, svećenika Zagrebačke nadbiskupije preminulog u 82. godini života i 56. godini svećeništva.U svojoj homiliji pred okupljenom rodbinom, braćom svećenicima, prijateljima i župljanima župa u kojima je preč. Osrečki službovao, biskup Gorski kazao je kako se mi, vjernici Kristovi, od svojih pokojnika opraštamo s dubokim uvjerenjem da su istinite Isusove riječi: „Nijedan koji živi i vjeruje u me neće umrijeti zauvijek“.S tom vjerom, nastavio je Biskup, prolazimo ovom zemljom kao putnici prema nebeskoj domovini, slavimo svaku euharistiju, donosimo odluke i činimo djela svjesni da nam je svima stati pred lice svoga Boga i Stvoritelja kako bismo mu izručili u ruke taj prekrasni dar kojim nas je obdario, dar vlastitoga života oplemenjenog ljubavlju i vjerom, prokušanog kušnjama.


 
To je bila vjera i pokojnog svećenika Milana koji je časno proživio svoj ljudski i svećenički život. Naučio je dane svoje brojiti i stekao mudro srce privrženo Gospodinu Isusu. I on je poput Petra odgovorio na Isusov poziv: „Gospodine, ti sve znaš, ti znaš da te volim!“Iz te ljubavi prema Isusu vjerno je vršio svoju svećeničku službu, bilo kao župnik u župama nekada velike Zagrebačke nadbiskupije, bilo kao prebendar, Prvostolne crkve zagrebačke, služitelj euharistije i ispovjednik u našoj katedrali, bilo kao tihi radnik u Nadbiskupskom duhovnom stolu gdje je veoma savjesno vršio razne odgovorne službe – rekao je biskup Gorski pa nastavio: Često ljudi u središnjim ustanovama, vjernici laici ili svećenici, ostaju u sjeni velikih zbivanja i njihov rad nije poznat javnosti. Međutim, upravo taj tihi i savjesni rad omogućava život zajednice, vjerničke i narodne, omogućava život nadbiskupije i njezino uspješno pastoralno djelovanje.


 
Takvim se radom za svoju zagrebačku Crkvu bavio i preč. Milan, tihi čovjek, samozatajan, i cijelim životom predan Isus Kristu – istaknuo je biskup Gorski, zahvalivši na kraju Bogu za dar njegova života i svećenički poziv koji je časno živio.


 
Na kraju sprovodne mise oproštajni govor uputio je preč. Juraj Jerneić, a tijelo preč. Osrečkog položeno je u grobnicu Prebendara u mirogojskim arkadama.

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

 

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr