Proslavljen blagdan sv. Valentina i župno klanjanje u župi sv. Jelene Križarice u Zaboku

14.2.2019.


Kao jedno od mjesta gdje se sveti Valentin posebno slavi je i župa sv. Jelene Križarice u Zaboku u čijoj se župnoj crkvi nalazi oltar posvećen tom svecu. Svečano euharistijsko slavlje predvodio je don Branko Čagelj, policijski kapelan. Na samom početku svečanog euharistijskog slavlja vlč. župnik Marijan Culjak pozdravljajući sve okupljene, pojasnio je da danas slavimo dvostruki blagdan - blagdan sv. Valentina i godišnje klanjanje kojeg svaka župa prikazuje u Nadbiskupiji. 

Don Branko je u homiliji govorio o sv. Valentinu. Poznavatelji katoličkih blagdana i životopisa svetaca kažu da o svetom Valentinu ima malo povijesnih podataka. Znano je da je bio liječnik, svećenik, vjerojatno i biskup u Rimu i da se odlikovao mudrošću i kreposnim životom. Zbog toga je uživao velik ugled i kod pogana i kod kršćana. Car Klaudije II. Gotski (268.-270.) htio ga je osobno upoznati. Valentin je slutio što bi mu se nakon susreta s carem moglo dogoditi pa se zato molitvom spremio za skori svršetak, za mučeničku smrt. Na upit jednog od sudaca što misli o rimskim bogovima odgovorio je da su oni demoni na što je cijela skupština skočila na noge i tražila njegovu smrt. Car se pobojao pobune i Valentina predao gradskom prefektu, a ovaj opet sucu Asteriju. Gradski je prefekt starca svećenika Valentina dao išibati a zatim naredi da mu odrube glavu. Bilo je to 269. godine na Flaminijskoj cesti. Zapamćeno je da je sveti biskup izliječio jednog padavičara. Tek od 15. st. Valentina su počeli štovati kao zaštitnika zaljubljenih parova. Njegovo je štovanje već bilo prošireno po kršćanskim zemljama, a blagdan mu je baš u doba pokladnih svečanosti, kad je posebno važno baš zaljubljivanje.

"Molimo zajedno sv. Valentina kojeg slavimo danas da po njegovom zagovoru postanemo bolji ljudi, ljudi ljubavi, oni koji će se sve više približiti Bogu. Neka nas približi euharistijskom Kristu, koji je onda najsavršenija ljubav, milosrđe i blagost. Molimo posebno za tjelesno zdravlje, no i za duhovno ozdravljenje kao snagu za sve životne nedaće i probleme koje nam život nanosi i neka nam bude dan duhovne obnove u ispovijedanju vjere i prihvaćanju svakidašnjih križeva i trpljenja" – zaključio je homiliju don Branko.

"Danas se naša župa u ime čitave Nadbiskupije klanja se pred Presvetim Oltarskim Sakramentom moleći za sve potrebe, osobito za obnovu duha naše Domovine, za naše obitelji, za bolesnike i patnike, za progonjene i usamljene, za roditelje i djecu, za stare i one koji su na kraju svog životnog puta. Molimo i za nova duhovna zvanja, kako u našoj župi tako i Nadbiskupiji, za svećenike, redovnike i redovnice, đakone, bogoslove i sjemeništarce, ukratko za svakoga čovjeka na ovome svijetu da svi zajedno budemo svjedoci vremena u kojem živimo da je Bog prisutan u svakome od nas", rekao je na kraju slavlja župnik Culjak koji je ujedno zahvalio predvoditelju misnoga slavlja na upućenim riječima ohrabrenja i poticaja kao i svim vjernicima i djeci koji su bili prisutni na misnom slavlju.

Darko Fiket,
župni medijski suradnik Tiskovnog ureda

Za svećenike

Kontakt

Zagrebačka nadbiskupija
Tiskovni ured

Kaptol 31, 10 000 Zagreb
Tel/ fax: 01/4894 878
Mob: 099/ 4894 878
tiskovni@zg-nadbiskupija.hr